Külföld

Elhatárolódást várnak Navracsicstól

A médiatörvényről, a hallgatói szerződésekről és az oktatási programok finanszírozásáról kérdezik a magyar jelöltet

Három uniós biztosjelöltet, köztük Navracsics Tibort is újabb kérdésekkel szorongatják a brüsszeli szakbizottságok. A magyar jelölt kapta a legkevesebb kérdést, ugyanakkor őt támadták a leghevesebben.

06o-UJ-EUROPA
Navracsics Tibor meghallgatására készülődik az EP Antall Józsefről elnevezett szárnyában (Fotó: Europa.eu/Jennifer Jacquemart)

Levélben küldte el tegnap Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Jean-Claude Juncker megválasztott európai bizottsági elnöknek azokat a kiegészítő kérdéseket, amelyeket a szakbizottságok tettek fel a „problémás” biztosjelölteknek. Minden frakció két-két kérdést küldhetett. A legtöbbet a cseh Vera Jourová kapta, az igazságügyi, fogyasztópolitika és nemi egyenlőségi biztosjelölt 32 szakmai kérdést kapott az őt meghallgató bizottságoktól. A pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős brit biztosjelölt, Jonathan Hill 23 kérdést kapott, s neki kedden személyesen is újra meg kell jelennie a bizottság előtt.

Navracsics Tibor csak hat kérdést kapott, viszont őt érte a legdirektebb politikai támadás is. A néppárti frakció (EPP) egyik kérdése a jelentősen kisebb büdzséből gazdálkodó Európa a Polgárokért uniós program további finanszírozhatóságára, a másik pedig a bolognai folyamatban rejlő lehetőségekre kérdez rá. A liberálisok (ALDE) bírálták az oktatáspolitikai változtatásokat, valamint arról kérdezték, hogy a magyar médiatörvény és a reklámadó összhangban áll-e az alapvető jogokkal. Utaltak arra, hogy Navracsics a meghallgatásán azt mondta, a magyar kormány részéről ő tárgyalt az Európa Tanáccsal ebben a kérdésben, s szerinte a módosított jogszabály maradéktalanul megfelel az uniós értékeknek. Az ALDE négy állítást közölt, nevezetesen azt, hogy miként áll összhangban az EU értékeivel az, hogy regisztrálnia kell magát minden mé­diumnak, hogy minden médium köteles kiegyensúlyozottan beszámolni az országos és európai eseményekről, hogy a médiahatóság politikai ellenőrzés alatt áll a kinevezési eljárás révén, valamint az, hogy a reklámadó közvetlenül érinti a semlegesnek tartott tévécsatornát, az RTL-t.

A Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) frakció egyik kérdése az oktatási infrastruktúra finanszírozására vonatkozik megszorítások idején. A másik azt firtatja, hajlandó-e Navracsics hivatalosan és nyilvánosan kijelenteni, hogy a magyar médiareformnak és az igazságügyi rendszer reformjának az eredeti, általa sugallt változata ellentétben állt az EU alapjogi chartájával, és ennek kapcsán „kész-e hivatalosan és nyilvánosan elítélni azt, valamint hivatalosan elhatárolódni pártjának, a Fidesznek, a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek az álláspontjától”. A feltett kérdések nagyrészt megegyeznek azokkal, amelyeket Isabella Adinolfi, az olasz Öt Csillag mozgalom képviselője tett fel a szerdai meghallgatáson. Navracsicsnak vasárnap este kilencig van ideje válaszolni.

Látszólag nyugalom van a leginkább támadott biztosjelölt, az energiáért és klímaügyért felelős spanyol Miguel Arias Canete körül, ám a képviselők kikérték a jogi bizottság véleményét, mivel a politikus egy nappal a meghallgatása előtt változtatta meg vagyonnyilatkozatát. A néppártiak „túszaként” emlegetett francia Pierre Moscovicinek is van oka aggodalomra, sajtóinformációk szerint neki is fogalmazzák a kérdéseket.


Vélemények. Juncker a politikusokra bízza, hogy megvívják ezt a harcot

Financial Times, Nagy-Britannia

Navracsics Tibor jövője a legbizonytalanabb. Ez elsősorban a múltban vállalt, vitatott kormányzati szerepe miatt kétséges, emiatt ugyanis úgy tűnik, a többség készen áll, hogy visszautasítsa a jelölését. Az EP-képviselők nem zárják ki, hogy Jean-Claude Junckernek, az EU-bizottság új vezetőjének részben újra kell majd osztania a felelősségi területeket. Juncker viszont egyelőre nem hajlandó ilyesmiről egyeztetni, míg véget nem érnek a meghallgatások, állítólag az EP politikusaira bízza, hogy megvívják egymással ezt a harcot.

Új Szó, Szlovákia
Navracsics Tibort megsorozták a baloldali EP-képviselők, ám a magyar jelölt állta a sarat. A jelöltet a hétfői pótvizsgán várhatóan nem buktatják meg.

Pravda, Szlovákia
Az Európai Parlament illetékes bizottsága csütörtökön pótvizsgára küldte Navracsics Tibort, aki úgy védekezett, hogy megpróbált kilépni Orbán árnyékából.

La Libre Belgique, Belgium

EP-képviselők már a meghallgatások előtt világossá tették: ha egy néppárti elbukik, egy szociáldemokrata fejnek is a porba kell hullnia, és fordítva. Semmilyen változás nem lesz, a szociál­demokraták sarokba vannak szorítva, olasz és francia képviselőik soha nem fognak az ellen a bizottság ellen szavazni, amelyben az olasz Federica Mogherini a külügyi főképviselő és Moscovicié a gazdasági és pénzügyi tárca.

Sme, Szlovákia
A magyar jelölt a szakértőket nem tudta meggyőzni, ám az euró­pai parlamenti képviselőknél átment a vizsgán.

Wirtschaftsblatt, Ausztria
A csitítgatások nem elegendők. Navracsics Tibor vezető szerepet töltött be a magyar médiatörvény kidolgozásában.

Neue Zürcher Zeitung, Svájc
A magyar politikussal szembeni vétó kevésbé célravezető, mert ebben az esetben a Fidesz egy másik politikusát jelölné a posztra. w