Külföld

Élet kioltására is alkalmas fegyvereket szállít az Egyesült Államok Ukrajnának

Moszkva szerint a szállítmány csak elmélyíti a konfliktust

Az amerikai szenátus jóváhagyta az Egyesült Államok 2018-as nemzetbiztonsági költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amely 500 millió dollár támogatást helyez kilátásba Ukrajnának védelmi célokra, valamint engedélyezi, hogy élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket adjon az Egyesült Államok a kelet-európai országnak - közölte kedden Petro Porosenko ukrán elnök a Twitteren.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint a jelenleg New Yorkban tartózkodó ukrán államfő mikroblogjában kiemelte, hogy törvényhozási szinten most először tettek javaslatot Washingtonban "ilyen fajta" védelmi fegyverek szállítására Ukrajnának. Porosenko kifejtette, hogy többek között olyan védelmi eszközökről van szó, mint haditengerészeti aknaelhárító eszközök, légvédelmi és vízfelszín fölötti megfigyelő radarok és part menti járőrhajók.
Az ukrán államfő hétfőn kezdett háromnapos munkalátogatást az Egyesült Államokban, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján. Ennek keretében az elnöki hivatal tájékoztatása szerint várható, hogy Porosenko több ország vezető tisztségviselőivel - köztük Donald Trump amerikai elnökkel - is kétoldalú megbeszéléseket folytat.

Peszkov: A fegyverszállítmány csak fokozza a feszültséget

Nem járul hozzá a délkelet-ukrajnai válság rendezéséhez, ha az Egyesült Államok élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket szállít Ukrajnának - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

Hozzátette, hogy a fegyverszállítások nem járulnak hozzá a feszültség csökkentéséhez sem az ukrajnai régióban. Emlékeztetett rá, hogy az orosz vezetés, így Vlagyimir Putyin orosz elnök is már többször hangot adott ennek az álláspontnak.
Peszkov Petro Porosenko ukrán elnök Twitter-bejegyzésére reagált, amely szerint az amerikai szenátus jóváhagyta az Egyesült Államok 2018-as nemzetbiztonsági költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amely 500 millió dollár támogatást helyez kilátásba Ukrajnának védelmi célokra, valamint engedélyezi, hogy Washington élet kioltására is alkalmas védelmi fegyvereket adjon el Kijevnek.
"Ez Porosenko bejelentése volt, amerikai részről erről eddig semmilyen bejelentést sem hallottunk" - mondta Peszkov. 
A szóvivő kijelentette, hogy a hitelnyújtás az ukrán-amerikai kétoldalú kapcsolatok ügye.

Európa Tanács: Terjed a gyűlöletbeszéd Ukrajnában

Negatív hatással van a sérülékeny társadalmi csoportokra és a gyűlöletbeszéd terjedéséhez vezetett a több mint három éve tartó fegyveres konfliktus Ukrajnában - állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET) rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI).

Az értékelésben elismerően szólnak a diszkriminációellenes új törvényekről, a gyűlöletbűncselekmények kivizsgálásáról, a romák integrációjáról és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek iránti szolidaritásról, azonban kiemelik, hogy az ukrán hatóságoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a kisebbségek, és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) közösség tagjai elleni erőszak, valamint a gyűlöletbeszéd ellen.
Mint írják, a Krím félsziget jogellenes orosz elcsatolása, illetve a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus azt eredményezte, hogy oroszellenes retorika uralkodott el a politikai diskurzuson. Kevés olyan esetről tudni viszont, amikor kizárólag nemzetiségük miatt oroszokat zaklattak vagy támadtak meg az országban.
A szakértők hangsúlyozták: a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek iránt eleinte magas fokú szolidaritást tanúsított a társadalom, de ez múlóban van, az érintetteknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük egyebek mellett a lakhatás és a foglalkoztatás terén is.
A roma gyerekek oktatási szegrációja, a korai iskolaelhagyás is súlyos problémát jelent, ráadásul a romák a leggyakoribb célpontjai a rasszista erőszaknak.
Emellett a menekültek társadalmi integrációja is nehézkes Ukrajnában, nem kapnak jóléti támogatásokat, nincsenek ingyenes nyelvtanfolyamok - mutattak rá.
"Miközben üdvözöljük az eddigi eredményeket, vannak olyan ügyek, amelyek továbbra is súlyos aggodalomra adnak okot" - mondta Christian Ahlund, az ECRI elnöke. "A fennálló konfliktus a gyűlöletbeszéd térnyerését okozta az elmúlt három évben, és általánosságban is negatív hatással volt a sérülékeny csoportokra" - tette hozzá.
"Bízom abban, hogy a hatóságok eleget fognak tenni a helyzetértékelésben foglalt ajánlásoknak" - közölte Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára.
AZ ECRI a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet, az Európa Tanács független szakértőkből álló testülete, amely kifejezetten a rasszizmus, a diszkrimináció, az idegengyűlölet és az intolerancia területét vizsgálja.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom