Külföld

Eldőlhet a magyar iskola sorsa

Ma tárgyalnak a polgármesterrel a tüntető szülők

Vízválasztó lehet a mai egyeztetés a polgármesterrel, a szülők szerint véget érhet a marosvásárhelyi katolikus gimnázium kálváriája.

Ne játsszatok a gyermekeink sorsával! – olvasható román és magyar nyelven azon a transzparensen, amelyet a marosvásárhelyi diákok negyedik napja tüntető szülei tartottak magasba a prefektúra épülete előtt. A tét nem kicsi: a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum léte forog veszélyben. Emlékezetes, az iskola ellen annak 2014-es megalapítása kapcsán a – magyar ügyekben különösen buzgó – korrupcióellenes ügyészség (DNA) hónapok óta vizsgálódik; s ezzel párhuzamosan a tanfelügyelőség is megtiltotta új diákok felvételét a beiratkozási időszakban. A tüntetők kevesen vannak, de nem az érdeklődés hiánya miatt: mindössze tíz főre engedélyezték a rendezvényt a hatóságok – tudta meg lapunk Csíky Csengelétől, a szerveződés szóvivőjétől. A demonstráció utolsó napján, ma délelőtt tárgyalnak Dorin Florea polgármesterrel – ő szerdán még irodájába is invitálta a civileket, amikor beadványt nyújtottak be az iskolával kapcsolatos törvénytelen bánásmód beszüntetését követelve.

– Mi, vásárhelyiek kitartunk az iskola mellett a végsőkig, Florea mindannyiunk polgármestere, és kötelessége betartani a törvényt. Tehát a minisztériumi rendeleteknek megfelelően be kell illesztenie a marosvásárhelyi iskolahálózat tervébe a Római Katolikus Teológiai Líceumot; vagy ha erre nem hajlandó, akkor szabályszerűen meg kell szüntetnie, és vállalnia az ezzel járó minden felelősséget – fogalmazott Csíky. Hozzátette: amíg csak nyomoznak az alapítás ügyében, és nincs elmarasztaló bírósági végzés, addig az intézményt megilleti az ártatlanság vélelme, és engedni kell háborítatlanul tovább működni. A mostani huzavona ugyanis létbizonytalanságba sodorja az intézményt.

A megyei tanfelügyelőség beiratkozási tilalma mögött ő és Király András szakállamtitkár is a DNA nyomását sejti – a bizottságot hónapok óta kihallgatásokkal zaklatja az ügyészség, nem csoda, ha nem mert pozitív döntést hozni – mondta Csíky. A testület főtanfelügyelője, Maria Kozak egyébként kedden „személyes okok miatt” lemondott. Király a Székelyhon.ro-nak azt mondta, bár az iskolaalapításnál becsúszhattak hibák, az ügy a polgármesteren akadt el. A civilek egy kisebb győzelmet egyébként már elkönyvelhettek: mint a szóvivő elmondta, első fokon a bíróság az iskolának adott igazat az előkészítő osztályok ügyében.

A románság részéről vegyesek a reakciók. Míg az iskola visszakapott épületében bérlőként működő – s a líceum ellen régóta áskálódó – román Unirea Főgimnázium ellenséges, a román sajtó Csíkyék szerint tárgyilagosan tájékoztatja a közvéleményt, leszámítva, hogy néha mindenáron az etnikai színt akarják előtérbe tolni – mondta a szóvivő, aki sorsdöntőnek nevezte a mai tárgyalást a polgármesterrel. A civilek bizakodók: az iskolát december óta egy tollvonással megszüntethették volna, de ezt a szülők kiállása megakadályozta. Csíky hozzátette: a vegzatúrának köszönhetően az iskola közössége összetartóbb, mint valaha, így még profitáltak is a hercehurcából.