Külföld

„Egységes Európára van szükség”

Magyarország és Lengyelország is úgy véli: az EU-t nem szabad megosztani

Sok támadás érte az elmúlt időszakban az európai egységet, ezért a visegrádi együttműködést megerősítve kell fellépni mellette – mondta Varsóban az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

A visegrádi országok szakbizottságainak találkozóján Németh Zsolt a V4-ek együttműködésének fontosságáról beszélt, és a lengyelt júliusban leváltó soros magyar elnökség előkészületeiről is beszámolt. Ennek négy prioritását emelte ki. Elsőként arról beszélt, hogy úgy kell megerősíteni a visegrádi államok összetartozás-tudatát, hogy közben megmarad elkötelezettségünk az egységes Európai Unió iránt is. Amely egyébként kettős ostrom alatt áll egyrészt a mélyítés elkötelezettjei, másrészt az euroszkeptikusok részéről. Fontosnak nevezte a térség versenyelőnyének megőrzését, de napirendre kerül majd a magyar elnökség idején a biztonság, a védelmi ipar területén való V4-es együttműködés kérdése, s ennek kapcsán az európai védelmi unió is. Ehhez Németh hozzátette: a migrációval kapcsolatos egységes visegrádi álláspont megtartása is szükséges lesz. Prioritás még mindezek mellett, hogy Európa az integráció felgyorsításával lépjen fel a balkáni államok destabilizációja ellen: a V4-ek szerepe ebben, hogy „összeköti az EU-t a szomszédaival” – vélekedett a politikus.

Ugyancsak az egység mellett szólalt fel Varsóban Marek Kuchcinski lengyel házelnök, aki közölte: Lengyelország minden olyan kísérletet elutasít, amely az uniós országokat különféle sebességek szerint akarja megosztani. Most szerinte esély nyílik arra, hogy új alapokra helyezve újjáépítsék az európai integrációt olyan elvek mentén, mint például az államok egyenlősége és a nemzetek szabadsága. A migrációs nyomás kapcsán tanácstalan EU ugyanis most hagyja, hogy az alapszerződések előírásait eltorzítsák, és a politikai egyenlőtlenség felüsse a fejét – közölte és aláhúzta a V4-ek szerepének jelentőségét az EU megújításában.

A közös álláspontot nem véletlenül emlegették mindketten: csütörtökön Varsóban találkoznak a V4 kormányfői is, hogy egyeztessenek a közeledő EU-csúcsok előtt.


Varsó tényleg kihátrál Tusk mögül

Semmiképpen nem számíthat Lengyelország támogatására Donald Tusk, ha újból megpályázza az Európai Tanács (ET) elnöki posztját – erősítette meg a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Jaroslaw Kaczynski szerint Tusk megsérti az uniós alapelveket és hazája szuverenitását is, mert ET-elnökként beavatkozik hazája belpolitikájába: nyíltan támogatja a lengyel ellenzéket, amely alkotmány- és államellenes módon váltaná le a kormányt „az utca és a külföld együttes hatását” felhasználva. Varsó ezért mindenképpen ellenezni fogja a megválasztását – mondta Kaczynski, aki már többször tolmácsolta a kormány ellenérzését Tusk újraválasztása kapcsán.