Külföld

Egyre több illegális migráns érkezik Albániából

Párizs szerint az albánok indokolatlanul sok menedékkérelmet nyújtanak be

Az Albániából érkező illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítéséről állapodott meg Párizsban Christophe Castaner francia és Aleksander Lleshaj albán belügyminiszter. A francia tárca szerint az albánok "indokolatlanul" sok menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban.

A két tárcavezető kedd este találkozott a francia fővárosban, és a 2017-ben eldöntött szigorítások után újabb intézkedésekről állapodtak meg, egyebek mellett az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítéséről egy közös munkacsoport keretében. 

A francia belügyi tárca közleménye szerint megerősítik az együttműködést a kísérő nélküli kiskorúak ügyében is, akiket általában a családjaik küldenek Franciaországba, valamint növelni kívánják a kiutasított menedékkérők hazaszállítását Albániába, mégpedig csoportos szállítás keretében. Tavaly 3200 olyan albánt szállítottak vissza hazájába, akik szabálytalanul tartózkodtak Franciaországban.

A francia kormány elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb kibocsátó országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján. Jóllehet a menedékkérelmek száma harmadával csökkent 2017-hez képest, a tavalyi év végén ismét növekedni kezdett a tendencia. 

"A menedékkérelmek indokolatlanul magas szintjét tovább kell csökkenteni, ez a célja a meghozott erős intézkedéseknek" - olvasható a közleményben, amely utal arra, hogy a magas számnak a nagyvonalú és lassú francia menekültügyi eljárás is oka lehet. 

Franciaország az albán kérelmezők mintegy 10 százalékának adja meg a menekültstátusz, míg az európai országokból érkezők esetében az átlag alig 5 százalék. A belügyi tárca jelezte, hogy tovább kívánja gyorsítani az eljárások és a kitoloncolások idejét, ami jelenleg több mint hét hónap. 

A francia belügyminiszter jelezte, hogy a következő hónapokban Albániába látogat, hogy a meghozott intézkedések életbe lépéséről tájékozódjon. 

A balkáni ország állampolgárai 2010 óta vízum nélkül utazhatnak be Franciaországba, de a francia diplomácia korábban kilátásba helyezte a vízumkötelezettség visszaállítását abban az esetben, ha a kedvezménnyel visszaélnek az albánok.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom