Külföld

Egyre közelebb az igazság

A lengyel megemlékezők tapsviharral köszönték meg a magyarok részvételét a szmolenszki tragédia állami ünnepségén

Több lengyelországi városban és Varsóban is megemlékeztek hétfőn a szmolenszki légikatasztrófa áldozatairól. A lengyel államfő beszédében azt mondta, mivel az előző kormánynak nem sikerült kideríteni a tragédia okait, a mostani vezetésre vár, hogy feltárja a valós igazságot.

Hét év elteltével is rengeteg a tisztázatlan kérdés a szmolenszki repülőgép-katasztrófa körül. A tragikus napon, 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszknél a Lengyel Légierő Tu-154M utasszállító repülőgépe a sűrű ködben lezuhant. A gép fedélzetén utazott Lech Kaczynski lengyel államfő és felesége, valamint számos magas rangú politikai, katonai, egyházi vezető, neves közéleti személyiség. A delegáció éppen a katyni vérengzés 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésre tartott. A baleset következtében a gép minden utasa – összesen 96 ember – életét vesztette. A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak.

A tragédia évfordulóján Lengyelország több városában és Varsóban is egész napos ünnepségekkel rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt. Hétfőn az elnöki palotánál 8 óra 41 perckor, a tragédia bekövetkezésének időpontjában felolvasták az áldozatok névsorát, melyet délután éjszakába nyúló állami ünnepség követett.

A varsói megemlékezésen a Civil Összefogás Fórum százfős küldöttsége is részt vett és beszédet mondott Kiszelly Zoltán politológus, amit a lengyel résztvevők magyar „Köszönjük!” rigmussal, és tapsviharral fogadtak. Kiszelly a hétfői ünnepségen elmondta, a két nép ezer éve együtt van jóban-rosszban, és erre is emlékeznek, amikor lengyel és magyar civilek márciusban és novemberben, a két ország nemzeti ünnepein meglátogatják egymást. Ez volt az első alkalom, hogy a küldöttség a szmolenszki katasztrófa megemlékezésére érkezett. Jelenlétükkel jelezni kívánták azt, hogy a magyarok és lengyelek nemcsak az örömben, hanem a gyászban, bánatban is összetartoznak. A politológus a tragédia eddig tisztázatlan okaira utalva azt mondta, az igazság végül mindig kiderül.

Az állami megemlékezésen Andrzej Duda lengyel államfő beszédében kiemelte, mindenkinek tiszteletben kell tartani az áldozatokat, akik között eltérő politikai irányultságú vezető értelmiségiek, politikusok és tudósok voltak. Mint mondta, mindent meg kell tenni a szmolenszki légikatasztrófa okainak tisztázása érdekében, azért, hogy eleget tegyenek az alapvető igazságosságnak. Az elnök kiemelte, mivel az előző kormány mulasztásokat követett el a katasztrófa okainak vizsgálatában, a mostani vezetés feladata, hogy kiderítse az igazságot. A beszédet követően az ünnepségen az elnök és Beata Szydlo kormányfő is koszorút helyezett el az elnöki palotánál lévő emléktáblánál.

Jaroslaw Kaczynski, a tragédiában elhunyt elnök ikertestvére, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője hétfő este szintén beszédet mondott az áldozatok hozzátartozóival a palotánál. Kaczynski kijelentette, a baleset okait tekintve úgy érzi, egyre közelebb kerülnek a tényleges igazsághoz. Hozzátette, nagy annak a valószínűsége, hogy a gépen leszállás előtt bomba robbant. Ezt a hírt egyébként hétfőn közölte az ügyben eljáró vizsgálóbizottság, mely a PiS elnöke szerint minden eddiginél megalapozottabb, erős tényekkel támasztotta alá az állítást.