Külföld

ENSZ: Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva

Különösen magas volt az ilyen atrocitások száma Szíriában

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly fegyveres konfliktusokban - derült ki az ENSZ szerdán New Yorkban ismertetett jelentéséből.

világszervezet 2017-ben a konfliktusövezetekben több mint 21 ezer olyan bűncselekményt regisztrált, amelyet gyermekek ellen követtek el. Az ENSZ a többi között a nemi erőszakot, az iskolák és kórházak ellen végrehajtott támadásokat, illetve a gyermekkatonák toborzását is felsorolta az atrocitások között.

 A gyermekek sérelmére elkövetett tettek közül hatezer kormányerők, így a mianmari, a szíriai és a jemeni hadsereg rovására irható, míg tizenöt ezret fegyveres milíciák követtek el. A világszervezet szerint különösen magas volt az ilyen atrocitások száma Szíriában, ahol 2896 esetet regisztráltak. Ugyanakkor Mianmarban, Irakban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Kongóban is meredeken felfelé íveltek ezek a mutatók.

2016-ban hozzávetőleg nyolcezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva a konfliktus övezetekben, vagyis kétezerrel kevesebb a tavalyi adatokhoz képest.

António Guterres ENSZ-főtitkár felháborodását fejezte ki a növekvő számadatokkal összefüggésben.