Külföld

Donald Trump ellen uszít George Soros

Magyarország is téma lesz a demokrata párti zárt tanácskozáson

Az amerikai hatóságok, máshol pedig a „problémás” közép- és kelet-euró­pai kormányok helyett ezúttal Donald Trump megválasztott amerikai elnök ellen irányulnak a George Soros által is támogatott erőszakos tüntetések. A milliárdos zárt tanácskozáson ad elő Magyarországról.

Trump-ellenes
Felülírnák a választás eredményét a Trump-ellenes tüntetők (Fotó: Reuters/Ted Soqui)

Bőkezűen támogatta Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampányát, és láthatóan nem nyugodott bele a kudarcba a milliárdos George Soros. Mások mellett az amerikai konzervatív Breitbart hírportál és az orosz RT hírtelevízió is arról számolt be, hogy Soros által fizetett szervezetek állnak a múlt keddi választás után kitört Donald Trump-ellenes tüntetések mögött. Ahogyan az RT rámutatott, a WikiLeaks Clinton kampányfőnöke, John Podesta levelezésében talált egy stratégiai dokumentumot, amely többek között a Soros által támogatott MoveOn nevű szervezetet is említi. A választások másnapján a MoveOn közleményt adott ki, amelyben azt írta, „amerikaiak ezrei gyűlnek össze több száz békés tüntetésen országszerte, így a Fehér Ház előtt is, hogy elutasítsák Donald Trump bigottságát, iszlamofóbiáját, idegen- és nőgyűlöletét”. A Clinton-párti tüntetések ugyanakkor távolról sem békések, több városban is utakat próbáltak meg lezárni, volt kukagyújtogatás, kirakatok betörése, összecsapás a rendőrökkel, akik könnygázt és gumilövedéket is bevetettek.

Ahogy az RT visszaidézte, az amerikai városokban lejátszódó jelenetek ismerősek lehetnek a „színes forradalmakból”, például Ukrajnából, ahol a George Soros által támogatott szervezetek aktív szerepet játszottak az események eszkalálódásában.

Az amerikai sajtóban jellemzően nem a színes forradalmak kapcsán ismerik Soros „demokráciapárti” tevékenységét, hanem onnan, hogy a feketék jogaiért utcára vonuló Black Lives Matter tüntetéseit is támogatta, s e szervezet megmozdulásai is gyakran erőszakba torkollnak. George Soros mindenesetre szóvivője útján tagadta, hogy köze lenne a Trump-ellenes tüntetésekhez.

Donald Trump kampányában többször is támadta az ellenfelét támogató Sorost. A választás után a Twitteren azt írta, „éppen túl vagyunk egy nagyon nyitott és sikeres elnökválasztáson. Most a média által uszított hivatásos tüntetők tiltakoznak”.

A Politico cikke alapján a Mandiner tegnap arról írt, hogy George Soros is felszólal a Demokrata Pártot és liberális civilszervezeket támogató Democracy Alliance lobbicsoport zárt konferenciáján. „Totális lövészárok-háborúra készülnek a gazdag liberálisok Trump ellen az első naptól kezdve” – írta a Politico, felidézve, hogy a szervezetet Soros alapította 2005-ben, a tagság feltétele pedig az, hogy kétszázezer dollárral kell évente támogatni az ajánlott civilszervezeteket. Soros ritkán vesz részt ezeken a találkozókon, most azonban arról fog beszélni, milyen volt az élet Magyarországon „a kommunista és a náci rendszer alatt”. A beszélgetés moderátora szerint azonban Soros nem fogja a Trump-elnökséget a nácizmushoz hasonlítani, ugyanakkor arról is beszélt, hogy még konzervatív politikusok szerint is „az autoriter rendszerekben megszerzett tapasztalatok fontosak lehetnek”. Eredetileg ezúttal sem szerepelt a programban Soros felszólalása, hiszen bízva Clinton győzelmében, az új demokrata elnök első napjairól akartak beszélni, ám végül Trump-ellenes válságtanácskozás lett az eseményből, ahol Soros Magyarországról akar előadni.


Európai hullámok

„Donald Trump győzelme sokkolta az euró­pai politikai és média­establishmentet, amely attól tart, hogy az amerikai politikai változás felpörgeti az európai populista pártokat” – írta friss elemzésében a Gatestone Institute. Az amerikai központú agytröszt szerint az olyan választási sikerekre okkal számító erők, mint a holland Szabadságpárt (PVV), bizakodva tekintenek Trumpra, a PVV-elnök Geert Wilders például azt nyilatkozta: „Amerika felszabadította magát a politikai korrektségtől. Az amerikaiak kifejezték vágyukat arra, hogy szabad és demokratikus nép maradjanak. Most Európán a sor, ezt mi is meg tudjuk és meg is fogjuk tenni.” Az elemzés felidézte, hogy a következő tizenkét hónapban több mint egy tucat választás lesz Európában, kezdve a december 4-i osztrák elnökválasztással, ahol a szabadságpárti Norbert Hofer áll nyerésre. Aznap tartanak népszavazást Olaszországban, ahol az elemzés szerint Trump győzelme nehéz helyzetbe hozta a baloldali Matteo Renzit, azon kevés vezető egyikét, aki nyíltan támogatta Hillary Clintont.


Röviden. Peking pragmatikus kapcsolatot remél

- Donald Trump megválasztása semmiképpen sem kérdőjelezi meg a NATO keleti szárnyának megerősítéséről hozott döntést – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilapnak. Az amerikai fejlemények „egy, a világpolitikában bizonyos ideje észlelhető szélesebb jelenség részei, melyeket egyesek jó változásnak neveznek” – mondta. Szydlo ezzel párhuzamot vont a lengyelországi és az amerikai politika között, a „jó változás” ugyanis a Szydlo-kormány jelszava.

- Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország kész az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok gyors javításán dolgozni, de a moszkvai kormányzat egyelőre keveset tud Trump politikai terveiről. Hozzátette, világos, hogy különbségek lesznek Trumpnak a választási kampány során tett kijelentései és a között a politika között, amelyet majd a beiktatás után fog követni.

- Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai államfő telefonon beszélt egymással pekingi idő szerint hétfőn, kölcsönös tiszteletükről biztosították egymást, és megállapodtak abban, hogy „hamarosan” találkoznak. Trump megköszönte Hszi gratulációját választási győzelméhez, és elmondta: úgy érzi, a lehető legjobb lesz a kapcsolatuk, és ez mindkét ország érdekét szolgálja majd. Hszi kijelentette, hogy mindkét országnak „szüksége van a másikkal való együttműködésre, és sok dologban együtt is tudnak működni”. Trump kampánya során rendszeresen támadta Kínát, árfolyam-manipulátornak nevezte, és azt állította, hogy a Pekinggel kötött kereskedelmi megállapodások az amerikai feldolgozóipar és gazdasági teljesítmény erős visszaeséséhez vezettek. A Reuters által megkérdezett kínai szakértők szerint sokan hiszik Pekingben, hogy Trump retorikáját meghazudtolva pragmatikus lesz, és a kölcsönös előnyök alapján üzletelni akar Kínával.

- A CBS televízió 60 perc című, helyi idő szerint vasárnap este sugárzott műsorában Donald Trump azt mondta: nem kéri az elnökségért járó fizetést, nem ezért vállalta a jelöltséget, és nem is tudja, hogy a hivatal mennyi pénzzel jár. Évi négyszázezer dollárral, közölte a riporter, mire Trump azzal replikázott: mivel muszáj valamennyi pénzt elfogadnia, évi egy dollárt fel fog venni. A szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának jelölésével kapcsolatban hangsúlyozta: ő maga ellenzi az abortuszt, s olyan főbírót kíván jelölni, aki szintén az életet támogatja, bár – hangsúlyozta – az abortusz kérdése az egyes szövetségi államok hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta azt is, hogy az általa jelölt főbíró támogatja majd az alkotmány második kiegészítésében rögzített szabad fegyverviselés és -vásárlás jogát. Saját győzelmét Trump annak tulajdonította, hogy az amerikaiak belefáradtak a Barack Obama elnöksége alatti, nyolcévi demokrata kormányzásba, abba, hogy nincs elég munkahely, és abba, hogy 6000 milliárd dollárt költött a kormányuk háborúkra a Közel-Keleten.