Külföld

Donald Trump a régi barátok felé nyit

James Mattis védelmi miniszter szerint amikor az Egyesült Államok szövetségeseket keres, akkor mindig Európával kezdi a sort

Meghívta az egyiptomi elnököt Washingtonba Donald Trump, Mexikó pedig tárgyalásokat kezdeményez az új elnökkel. A védelmi miniszter a NATO-t méltatta, a Fehér Ház szóvivője pedig beszélt Pekingről és Moszkváról. Rex Tillersont támogatta a szenátusi külügyi bizottság, a Kongresszusban pedig szavazhatnak majd a képviselők az ENSZ-ből való kilépésről.

Trump 20170125
Donald Trump üzletemberek társaságában (Fotó: Reuters - Kevin Lamarque)

Ahogy várható volt, Donald Trump aktívan tölti elnöksége első napjait. Hétfőn telefonon biztosította támogatásáról a terrorizmus elleni harcban Abdel Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnököt, és meghívta Washingtonba később egyeztetendő időpontra. Egyiptom fontos pont az Egyesült Államok számára a Közel-Keleten: Izraellel osztozik az amerikai katonai támogatások kétharmadán, míg az összes többi támogatott ország kapja a költségvetés fennmaradó egyharmadát.

James Mattis újonnan kinevezett védelmi miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetést hétfőn, amiről közleményt is adott ki a Pentagon. A miniszter hangsúlyozta, amikor „szövetségeseket keres, akkor az Egyesült Államok mindig Európával kezdi a sort”. Mattis szerint Washington „rendíthetetlenül elkötelezett” a NATO iránt. A védelmi miniszter hétfőn telefonbeszélgetést folytatott brit kollégájával, Michael Fallonnal is, akinek elmondta, hogy a brit–amerikai kapcsolat az amerikai biztonságpolitika „alapköve”.

Miközben az új elnök figyelme a Közel-Kelet és Európa felé irányul, Enrique Pena Nieto, Mexikó elnöke jelezte, hogy országa mindent átfogó tárgyalásokat szeretne kezdeményezni az Egyesült Államokkal. A politikus a megbeszélendő kérdések között sorolta fel a mexikóiak bevándorlásán kívül a kétoldalú kereskedelmet, a biztonság ügyét, a terroristafenyegetést és a csempészetet. A tervek szerint Pena Nieto január 31-én utazik Washingtonba, hogy találkozzon Donald Trumppal.

Beszélt külpolitikai kérdésekről Sean Spicer, a Fehér Ház új szóvivője is első sajtóértekezletén. Elmondása szerint a kormány nyitott arra, hogy együttműködjön Oroszországgal az Iszlám Állam ellen Szíriában, és kifejtette, hogy ez a nyitottság közös katonai hadműveleteket is jelent. Kínával kapcsolatban azt mondta, Washington megvédi az érdekeit a Dél-kínai-tenger nemzetközi vizein, és a kereskedelemnek „kétirányúnak kell lennie”. Az illegális bevándorlókról úgy nyilatkozott, először a bírósági eljárás alatt állókat fogják kiutasítani.

A szenátus külügyi bizottsága hétfő este elfogadta Rex Tillerson kinevezését a külügyminiszteri posztra 11:10 arányban. A Szenátus republikánus többségű plenáris ülése várhatóan jóváhagyja a bizottsági döntést, ahogy tette ezt Mike Pompeo, a CIA újonnan kinevezett igazgatója esetében is. Eközben újra előtérbe került Mike Rogers alabamai képviselő január 3-án beterjesztett törvényjavaslata az Egyesült Államok ENSZ-tagságának megszüntetéséről. A javaslat nem előzmény nélküli: Rogersnek már 2015-ben is volt egy hasonló indítványa, de miután Donald Trump egy jelenleg beszélgetésre és az idő eltöltésére szolgáló klubnak titulálta az ENSZ-t, a javaslat nagyobb figyelmet kapott, ugyanakkor kevés az esélye, hogy jóváhagyják az amerikai Kongresszusban a tervezetet.


Amerikától Oroszországig érő tengely tartópillére lehet Budapest

A láncaitól megszabadult Orbán címmel közölt cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív német napilap. Barack Obamával ellentétben Donald Trumptól nem várható, hogy a közeli jövőben kritizálná Magyarországot, így enyhült a nyomás, amely Orbán Viktorra nehezedik - írta a lap. A FAZ a miniszterelnök kijelentéseit elemezve azt írta, hogy „Orbán úgy látja, egy csapatban van Putyinnal és Trumppal”. A La Stampa című olasz napilap a magyar kormány amerikai és orosz politikáját elemezte keddi számában. A lap úgy vélte, hogy a magyar kormányfő erőssége a következetesség: Orbán Viktor „elmozdíthatatlan. És tud várni (…) Trump korai támogatójaként elérkezett az a pillanat, amelyre évek óta várt. A magyar kormányfő ultranacionalizmusa végre Nyugaton is támaszra talált.” Az Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin és Donald Trump közötti közeledésben néhány európai megfigyelő egy új geopolitikai tengely megvalósulásának lehetőségét látja Amerikától Oroszországig, amelynek „tartópillére” a Törökország és Kína felé is nyitó Magyarország lehet - írta a La Stampa.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom