Külföld

Donald Trump: A sajtó felel a megosztottságért

A baloldal háborús hősökként ünnepli az erőszakos, magukat antifasisztának nevező tüntetőket, az ENSZ pedig fellépést sürget a rasszizmus ellen

A sajtót okolta Trump elnök kedd esti beszédében az országban tapasztalható megosztottságért. Az ENSZ a rasszista cselekedetek elítélésére szólította fel az amerikai kormányt, miközben a baloldal az erőszakos „antifasiszta” tüntetőket ünnepelte.

Chapel Hill 20170824
Őrzik az észak-karolinai Chapel Hill konföderációs szobrát (Fotó: Reuters - Jonathan Drake )

A charlottesville-i erőszakra adott válaszának szándékos elferdítésével vádolta az amerikai média egy részét Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedd este az arizonai Phoenixben, egy gyűlésen. Az elnököt a városi kongresszusi központ előtt az ellene tüntető tömeg, az épületben pedig híveinek éljenzése fogadta.

Trump a Charlottesville-ben történt véres események után elítélte az erőszakért mindkét felet, a tüntetőket és ellentüntetőket egy­aránt, ami hatalmas botrányt keltett az amerikai médiában, és azzal vádolták, hogy egyenlőségjelet tett a nácik és az antifasiszták által elkövetett erőszak között. „Én mindenkit szeretek az országban – mondta az elnök, majd hozzátette: – Amikor közösségünk valamelyik tagját megsebzik, mindannyiunkat sebeznek meg.” Trump a sajtót vádolta szavai szándékos félreértelmezé­séért és országban tapasztalható megosztottságért, külön megnevezve például a CNN hírtelevíziót. Kijelentette, hogy a médiumok „megpróbálják letagadni történelmünket és örökségünket”.

Míg az elnök beszélt, a kongresszusi központ előtt tüntetők azt skandálták: „Nemet Trumpra, nemet a Ku Klux Klanra, nemet a fasiszta Egyesült Államokra!” A Donald Trump ellen protestálók köveket és üvegeket hajigáltak az elnök híveire.

Időközben az ENSZ rasszizmus elleni küzdelemért felelős bizottsága felszólította az amerikai kormányt és a magas rangú politikusokat, hogy „egyértelműen és feltételek nélkül utasítsák és ítéljék el a rasszista gyűlöletkeltést”.

A baloldali sajtó az „antifasiszta” tüntetőket több helyen úgy ábrázolta, mint a második világháborúban harcoló hősi katonákat, a John Hopkins Egyetem egyik professzora még arra is felszólította az ameri­kaia­kat, hogy kezdjenek el köveket dobálni a fehér felsőbbrendűség híveire – írta a National Review konzervatív portál, és felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszak ilyen jellegű támogatása szétszakítja a társadalmat, és szembemegy az amerikai alkotmány szellemével. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy az önjelölt „antifasiszták” számára mindenki ellenség, aki nem közéjük tartozik, így a neonácik után majd a mérsékelt jobboldaliakra fognak rátámadni, ha a hatóságok nem lépnek fel ellenük is.


Gyors fellépés Afganisztánban

Nagyon hamar, néhány héten belül megkezdődhet a csapatbővítés Afganisztánban – közölte Joseph Votel, az amerikai hadsereg Közel-Keletért felelős főparancsnokságának tábornoka kedden amerikai újságírókkal. „Nekünk most az a fontos, hogy erőt mutathassunk fel a tálibokkal szembeni a harcokban” – fogalmazott. Rex Tillerson külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, hogy Pakisztánnak változtatnia kell magatartásán és Afganisztánnal kapcsolatos politikáján. Bírálta azt is, hogy Iszlámábád menedéket nyújt terrorszervezeteknek, amelyek akciókat tervelnek ki és hajtanak végre amerikai polgárok és amerikai érdekeltségek ellen. „Az Egyesült Államok bizalma fogytán van” – jegyezte meg, és az amerikai segélyek és katonai támogatások csökkentését helyezte kilátásba. Elismerte, hogy ez valóban destabilizálhatja Pakisztánt. (ŐM)


Maduro: Beszélnünk kellene

„Caracas és Washington közt történelmi mélyponton vannak a kapcsolatok, ezért párbeszédre van szükség” – mondta Nicolás Maduro venezuelai államfő kedden, a caracasi elnöki palotából közvetített televíziós beszédében. Bejelentette, hamarosan üzenetet küld Donald Trump amerikai elnöknek. „Neked és nekem beszélnünk kellene – intézte szavait Trumphoz Maduro. – Csak beszéddel érthetjük meg egymást” – mondta az államfő, és ismételten megerősítette, hogy kész telefonon beszélni az amerikai elnökkel, aki eddig elzárkózott ettől. Maduro szólt Luisa Ortega Díaz leváltott főügyészről is, aki Kolumbiába utazott százhúsz más „bűnözővel” együtt. Maduro reményét fejezte ki, hogy Bogotá kiadja Ortegát, a kolumbiai hatóságok azonban közölték, hogy a volt főügyész Brazíliába távozott, de ha kérne, kapna védelmet Kolumbiában. (ŐM)