Külföld

Demokrata aggályok: rasszizmus és olaj

Több jelöltről is vitázhatnak a Kongresszusban, míg a „Veszett Kutya” felmentést kaphat az őt korlátozó törvény alól

Megkezdődtek a meghallgatások, Donald Trump jelöltjei bemutatkoznak a Kongresszusban, de a demokraták nem mindegyikük kinevezésével értenek egyet, és halogatásuk megbéníthatja a kormányzat egy részét.

James Mattis 20170110
A demokratákon múlik James Mattis kinevezése (Fotó: Reuters - Joshua Roberts)

Miközben továbbra sincs teljes egyetértés a hackerbotrány ügyében a leendő elnök és a titkosszolgálatok között az Egyesült Államokban, a Kongresszus a héten megkezdi Donald Trump jelöltjeinek meghallgatását a legfelsőbb kormányzati pozíciókra.

Úgy tűnik, hogy a demokraták nyolc jelölt ellen is kifogást emeltek, és bár megakadályozni nem tudják a kinevezésüket, jelentősen lelassíthatják a folyamatot. A késlekedés sok kárt okozhat az országnak, és egyedülálló eset lenne, ha a demokraták valóban élnének a lehetőségükkel: Barack Obama megválasztásakor a republikánusok megszavazták még Hillary Clintont is a külügyminiszteri posztra, hogy az Egyesült Államok ne maradjon külpolitikai képviselet nélkül. Ha a demokraták mégis megpróbálják akadályozni a kormány működését, a CNN szerint a káosz, amit okozhatnak, visszaüthet rájuk a következő választásokon.

A héten meghallgatott jelöltek között van Jeff Sessions, aki a legfőbb ügyész posztjának várományosa. Ellene a Fekete Kaukusz emelt panaszt, amely a Kongresszus afroamerikai tagjait tömöríti. Cedric Richmond louisianai képviselő nem mondta, hogy rasszistának tartanák Sessionst, de úgy fogalmazott: „ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy sétál, mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa, az egy kacsa”.

Csütörtökön hallgatják meg a leendő kormány egy másik sokat vitatott jelöltjét, James Mattis tábornokot, azaz becenevén a „Veszett Kutyát”. Donald Trump kormányában ő töltheti majd be a védelmi miniszter tisztségét, de csak akkor, ha a Kongresszus rendkívüli engedélyt ad erre, ugyanis az amerikai törvények szerint Mattist még nem lehetne kinevezni erre a pozícióra: egy tábornok nem kerülhet a Védelmi Minisztérium élére, csak hét évvel a visszavonulása után, de a Kongresszus felmentést adhat a feltétel alól. A külügyminiszteri posztra pedig Rex Tillersont jelölte a leendő elnök, akit ezer szál köt az olajiparághoz, és magas orosz kitüntetést kapott Vlagyimir Putyintól.

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy alaposan fel kell készülni Donald Trump és Vlagyimir Putyin első találkozójára, mert Peszkov szerint „olyan viszonyról van szó, amely egy nagyon feszült visszaesési szakaszon ment keresztül”. A szóvivő ugyanakkor megalapozatlannak nevezte az amerikai vádakat a kibertámadások kapcsán, és a megválasztott amerikai elnök korábbi szavaival élve ő is boszorkányüldözésnek minősítette az ügyet.

Trump viszonya Kínával sem zökkenőmentes, két republikánus politikus Texasban találkozott Caj Jing-ven tajvani elnöknővel, Peking pedig tiltakozását fejezte ki emiatt. Nem a semmiből jött a kínai felháborodás, decemberben a megválasztott elnök is fogadta Caj telefonhívását, és Pekingben attól tartanak, hogy Trump szakíthat az „egy Kína” politikával.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom