Külföld

Ciprasz optimistán győzködi Európát

Országa költségvetési kötelezettségeinek enyhítéséért cserébe radikális reformokat ajánlott a görög kormányfő Brüsszelben

Reális javaslatokkal hosszú távú megoldást keres a görög miniszterelnök, aki tegnap Brüsszelben és Párizsban tárgyalt. Alekszisz Ciprasz többéves reform- és pénzügyi tervet vázolt fel.

Ciprasz 20150205
A baloldali radikális Sziriza vezetője uniós vezetőkkel, köztük Jean-Claude Junckerrel tárgyalt (Fotó: Reuters - Yves Herman)

Az előrejelzések szerint „kemény meccsnek” ígérkeztek Alekszisz Cip­rasz görög kormányfő tegnap délelőtti brüsszeli tárgyalásai, a felszínen azonban – egyelőre - ez nem mutatkozott meg. A radikális baloldali Sziriza vezetőjét az Európai Bizottság néppárti elnöke, Jean-Claude Juncker kifejezetten szívélyesen köszöntötte: arcon csókolta, majd a riporterek derültségére kézen fogva „vitte” tárgyalni a nála húsz évvel fiatalabb politikust. A görög adósság újratárgyalását sürgető kormányfővel egyeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, aki később közleményében úgy fogalmazott: olyan megoldást kell találni, amely minden, az egyeztetésben részt vevő tagállam számára megfelelő. Mint írta, az eurócsoporton belül nehéz egyeztetésre kell számítani, amihez együttműködésre, párbeszédre és a görögök eltökéltségére lesz szükség. Délben Ciprasz Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével tartott közös sajtótájékoztatót. A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: a görög kormányfő egyértelműen az európai együttműködéséért, nem pedig a görög elszakadásért harcol. Ciprasz elmondta, nagyon optimista azzal kapcsolatban, hogy sikerül életképes és közösen elfogadott megoldásra jutni. „Nem lerombolni, hanem helyrehozni akarjuk az EU kereteit” – tette hozzá.

Görög kormányzati források szerint Ciprasz felvetette Junckernek, hogy Görögország és az EU dolgozzon ki együtt egy, reformokra és pénzügyekre vonatkozó tervet a 2015 és 2018 közötti időszakra. A terv alapján Görögország radikális reformokat hajt végre, cserébe pedig az uniós partnerek enyhítik költségvetési kötelezettségeit. Athén kész küzdeni a korrupció és az adócsalások ellen, valamint növelni a közszolgáltatások hatékonyságát. A költségvetést illetően Ciprasz Görögország kötelezettségeinek pénzügyi kiigazítását szeretné elérni.

Alekszisz Ciprasz rövid sajtótájékoztatója után máris a reptérre sie­tett, Párizsban ugyanis Francois Hollande államfő várta. Megbeszélésüket követően a görög politikus úgy nyilatkozott: „Új megállapodásra van szükség, hogy visszatérhessünk a növekedéshez. hogy megerősítsük a munkahelyteremtést és a társadalmi kohéziót.” Ciprasz szerint a görög kormány olyan realista javaslatokat tett európai partnereinek, amelyek tartós megoldáshoz vezetnek Görögország, illetve a görög adósság szempontjából, kis időhöz és kis levegőhöz juttatva az országot, hogy elindítsa a szükséges reformokat. Francois Hollande szerint a megszorítás egyetlen perspektívaként többé nem elfogadható, ám az európai szabályok mindenkire nézve kötelezők (azaz Párizs nem támogatja az adósság eltörlését).

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Frankfurtban Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével egyeztetett, és optimistán nyilatkozott a találkozóról.


Bíróság elé kerülnek az Arany Hajnal tagjai

Bűnszövetkezetben való részvétel miatt kell bíróság elé állnia az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőjének és az előző parlamentben helyett kapott összes többi képviselőjének bűnszövetkezetben való részvételért - közölte tegnap az ügyben illetékes görög bírói testület. Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk. Az Arany Hajnal tizennyolc volt parlamenti képviselőjén kívül további ötvennégy ember kerül bíróság elé az ügyben. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. Az eredetileg neonáci pártként szerveződött Arany Hajnal a harmadik legtöbb szavazatot kapta az idén január 25-én tartott görög parlamenti választáson, így tizenhét mandátumra tarthat számot az új parlamentben. A párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy görög rapénekes, és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek.