Külföld

Cenzúrával vádolják a Facebookot

A jobboldali nézetek elhallgatása súlyos probléma, nem csak Donald Trump szerint

Donald Trump nekiment a technológiai óriáscégeknek, közölve, hogy a nagy tartalommegosztók nem adnak teret a jobboldaliaknak, mi több, elhallgattatják őket. Ugyanerre jutott a héten Facebook-alkalmazottak egy csoportja is, akik a politikai sokszínűség elfojtásával vádolták meg a céget.

Mark Zuckerberg 20180831
Mark Zuckerberg, a politika részéről sűrűn kritizált Facebook vezérigazgatója (Fotó: Reuters - Leah Millis)

Újságírók előtt kapta le a tíz körméről a Facebookot, a Google-t tulajdonló Alphabetet és a Twittert az amerikai elnök a Fehér Házban, azt állítva, hogy a mamutvállalatok elhallgatják a konzervatívokat és republikánusokat, ezáltal megpróbálják elhallgattatni az Egyesült Államok lakosságának nagyon nagy részét, akik viszont ezt nem akarják. Hozzátette: ez nem helyes, nem tisztességes, és talán nem is legális.

Trump a vele kritikus fősodratú médiát, különösen a CNN-t szokta vádolni azzal, hogy álhíreket terjeszt, legutóbb tegnap szólította fel lemondásra a tévé elnökét. Szakértők sűrűn aggódnak amiatt, hogy ezzel aláássa a média szavahihetőségébe vetett hitet, és visszatérő vád vele szemben, hogy elnöki győzelméhez nagyban hozzájárult az orosz támogatással készített, hamis vagy csak részben igaz hírek terjesztése.

A konzervatívok, illetve alternatív jobboldali (altright) tartalmak elleni harc régóta foglalkoztatja a közvéleményt, a liberális tartalmak preferálása kapcsán már 2016-ban kiszivárogtak a The Guardianhoz olyan dokumentumok, amelyek erről tanúskodnak: Facebook-alkalmazottak jelezték ekkor, hogy például a legnépszerűbb „tranding” szekcióba belső szerkesztőségi döntések alapján nem kerülhettek be a jobbosnak tartott Breitbart, Newsmax vagy a Washington Examiner anyagai, még ha a legnépszerűbbek is voltak. Az ehhez hasonló gyanakvásnak a hónap elején újabb táptalajt adhatott, hogy a finoman szólva is megosztó kommunikációs stílust alkalmazó, de egyértelműen Trump-párti webes videósztár Alex Jones négy oldalát is letiltotta a Facebook; ugyanakkor a hetekben 32 gyanús profilt távolítottak el a közösségi oldalról, amelyek az őszi amerikai félidős választások befolyásolását célozták.

A 444-nek egyébként nemrég nyilatkozó, neve elhallgatását kérő Facebook-moderátor arról beszélt, hogy központi elvárásokat is megfogalmaznak a moderátorokkal szemben a gyűlöletbeszéd aktuális értelmezései kapcsán. Nemrég pedig maguk a Facebook-alkalmazottak alakítottak egy zárt csoportot: a The New York Times szerint a cégnél veterán Brian Amerige vezető mérnök úgy vélekedett, hogy a Facebook egy politikai monokultúra, amely hiába hirdeti a vélemények szabadságát és sokszínűségét, valójában kirekeszti a balliberális ideológiával ellenkező nézeteket.

A csoport persze a cégen belüli véleménymonopólium ellen jött létre, és nem a helyzet kifelé való kommunikációjára, a poszt pedig csak kiszivárgott; a lap mindenesetre úgy tudja, hogy egyébként is heves viták kísérik az egyes tiltásokkal kapcsolatos döntéseket a vállalaton belül.