Külföld

Célkeresztbe kerülhet a magyar határőrizet

Újraválasztották az Európai Tanács elnökének a lengyel Donald Tuskot, a néppárti jelöltet Orbán Viktor kormányfő is támogatta

Sikertelenül próbálta Varsó megakadályozni Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére az uniós csúcson, ahol Orbán Viktor a magyar migrációs szabályozás ügyében számított komoly vitára.

Orbán és Szydlo 20170310
Szövetségesek szemtől szemben: Orbán Viktor és Beata Szydlo (Fotó: MTI - Szecsődi Balázs)

Megkezdődött tegnap délután az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülése Brüsszelben. Első napirendi pontként Antonio Tajanival, az Európai Parlament néppárti elnökével egyeztettek, aki az uniós intézmények közti hatékony párbeszédet és az EU előtt álló legfontosabb kihívásokat részletezte. Az olasz politikus szereplésénél jóval nagyobb média- és politikai érdeklődésre tartott számot az Európai Tanács elnökének megválasztása, ami nem volt zökkenőmentes, dacára annak, hogy a lengyel Donald Tusk többsége egy percig sem volt kérdéses. A lengyel kormány Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indított. Varsó nem hajlandó támogatni Tuskot, az előző választást a most kormányzó jobboldali Jog és Igazságossággal (PiS) szemben elvesztett liberális Polgári Platform (PO) volt miniszterelnökét. Jelöltjük Tusk párttársa volt a jelöltségig, ugyanis kizárták a PO-ból, az Európai Parlament néppárti frakciójából pedig maga lépett ki. Saryusz-Wolski végül tegnap visszalépett, Tusk megválasztását pedig az unió huszonnyolc vezetője közül egyedül Beata Szydlo lengyel kormányfő nem támogatta. Szerinte a szavazás veszélyes precedenst teremt, azzal aláásták az EU alapelveit, amelyek értelmében minden véleményt tiszteletben kell tartani.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter tegnap este közölte, Tusk megválasztása vereség Varsónak, de a lengyel Európa-politika nem változik. A tárgyalások részleteit ismerő források szerint elképzelhetőnek tartották, hogy Lengyelország nem szavazza meg a zárónyilatkozatot.

Angela Merkel német kancellár az ülés előtt a Bundestagban ismertette a német álláspontot. Kiemelte, Tusk megerősítése a „stabilitás jele az egész Európai Uniónak”. Az EU jövőjével kapcsolatban ismét állást foglalt a többsebességes integráció elképzelése mellett, mint mondta, túlságosan súlyosak a közösség előtt álló kihívások ahhoz, hogy tagjai mindig csak „a legkisebb közös többszörös” megtalálásán munkálkodjanak. Ezért fenn kell tartani a lehetőséget, hogy a tagállamok önkéntes alapon, és nem a többiek kizárásával, hanem nyitott együttműködéssel elmélyítsék az integrációt valamely területen. Kiemelte, hogy szolidárisabb és erősebb válságtűrő képességgel rendelkező rendszert kell felépíteni. Ha a tagállamok közötti szolidaritás példás lenne, akkor is szükség van az EU–Törökország-megállapodás mintáját követő együttműködésre további tranzitországokkal és származási országokkal, mert az EU egymagában, nem tudja felszámolni az illegális migrációt – mondta Merkel.

Orbán Viktor hangsúlyozta, mivel a magyar kormányzó pártok – a kereszténydemokraták és a Fidesz is – az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek. A kormányfő magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül számított a legfontosabb vitára, miután hazánk olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat. Kiemelte, a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni, és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak. Kitért arra is, hogy közép-európaiként nem mindig könnyű jó európai- nak lenni, mivel a régió országainak eltérő történelmi örökségük, másfajta ösztönük van több kérdést illetően és hagyománybéli értékeik tekintetében is. Ezek a különbségek vezetnek a migráció eltérő megítéléséhez is. Orbán szerint bár a nyugati országok sokáig ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, „de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz”.

Jaroslaw Kaczynskinak, a PiS elnökének csalódást okozott, hogy Orbán támogatta Tuskot, ám elismerte, hogy óriási volt a nyomás. Az EU rossz irányba halad, mert egy állam, Németország uralkodik.