Külföld

Budapestre látogat Emmanuel Macron

A francia elnök 2018 első felében tesz eleget Áder János köztársasági elnök meghívásának, akivel kedden tárgyalt

Jövőre Budapestre látogathat Emmanuel Macron francia elnök – mondta el Áder János köztársasági elnök az MTI-nek, miután Párizsban francia kollégájával tárgyalt. A két államfő a One Planet Summit klímacsúcs előtt találkozott, és főleg a környezetvédelemről tárgyalt.

Emmanuel Macron 20171213
Közös célokat fogalmazott meg Áder János és Emmanuel Macron (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Megismételte júliusban elhangzott meghívását Áder János köztársasági elnök Emmanuel Macron francia elnök felé. Macron jelezte, hogy 2018 első felében Budapestre látogat. A magyar államfő kedden a két évvel ezelőtt elfogadott párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról egyeztetett francia kollégájával Párizsban a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozó megnyitója előtt. A találkozót követően Áder János az MTI-nek elmondta: a francia államfővel egyetértettek azokban a feltételekben, amelyek szükségesek az egyezmény céljának megvalósulásához, azaz ahhoz, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete az évszázad végére ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben. A két ország vezetője szerint a megállapodást ki kell terjeszteni úgynevezett szubnacionális szervezetekre, azaz városokra, régiókra, szövetségi államokra, és a klímavédelmi mozgalmakat is részes félként kell a megállapodásban elfogadni. Áder János azt is kiemelte, hogy ki kell terjeszteni a párizsi megállapodás hatályát, ugyanis abból kimaradt a tengeri fuvarozásra vonatkozó passzus, márpedig „a tengeri hajózás meglehetősen komoly üvegházhatású gázkibocsátással jár”. Fontosnak nevezték az uniós szén-dioxid-kvóták árának emelését a jelenlegi tonnánként nyolc euróról 25-30-ra. Ennek egyrészt ösztönző jellege, másrészt pedig büntető hatálya lenne – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

Áder János és Emmanuel Macron is úgy vélte, hogy az energiatárolás megoldásáig szükség van atomerőművekre. A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy a G20-országcsoport esetében el kellene érni, hogy a két évvel ezelőtti párizsi klímakonferencián tett felajánlásokhoz képest jelentősebb vállalást tegyenek, mert ezek az országok felelősek a kibocsátás mintegy nyolcvan százalékáért.

Párizsban több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezték meg a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót, amelynek célja a klímavédelmi lépések finanszírozásának felgyorsítása. Az egynapos konferenciára ötvennégy ország állam- és kormányfője látogatott el, itt volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is.

A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók – Kína, India és Kanada – viszont csak miniszteri szinten voltak jelen, az amerikai kormányt pedig csak egy nagykövetségi tisztségviselő képviselte.