Külföld

Budapest és Minszk együttműködését méltatta a belarusz nagykövet

Kétoldalú kapcsolatok

A kölcsönös tisztelet és a pragmatizmus jellemzi Budapest és Minszk kapcsolatát Alekszandr Hajnovszki, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete szerint, aki tegnap a Belta fehérorosz hírügynökségnek adott interjút.

A diplomata szerint a magyar kormány komoly figyelmet fordít a kelet-közép-európai országokkal való együttműködés megerősítésére, függetlenül attól, hogy az adott országok tagjai-e az EU-nak vagy sem. Hozzátette, Budapest következetesen képviseli a keleti nyitás stratégiáját, Magyarország pedig a Belarusz Köztársaság legfőbb kereskedelmi partnerei közé tartozik. Kiemelte, hogy a magyar kormány felszólalt a Minszk elleni szankciókkal szemben. Hajnovszki a Beltának felidézte, a Fidesz–KDNP-t ismét kétharmados többséggel választották újra, a kormány támogatottsága stabil, s a fehérorosz diplomácia felé is megerősítették, hogy a kapcsolatok továbbra is az eddigi úton fejlődnek tovább. A nagykövetet egyébként nemrég ki is tüntették hazánkban: Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a köztársasági elnök nevében július 31-én átadta Alekszandr Hajnovszkinak a Magyar Érdemrend középkeresztjét. A nagykövetség szerint „e magas rangú kitüntetés a Belarusz Köztársaság nagykövetének kétoldalú együttműködés fejlesztéséhez és megerősítéséhez, valamint a Belarusz és Magyarország közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok előmozdításához való jelentős hozzájárulásának elismerése”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom