Külföld

Brüsszel tárgyalna a visegrádi négyekkel

Macron már Líbiában ellenőrizné a menedékkérelmeket

Találkozót sürget az Európai Bizottság és a visegrádi országok között a brüsszeli testület elnöke, hogy az európai ügyekről tárgyaljanak. Emmanuel Macron francia elnök pedig közölte, Franciaország már idén nyáron hot spotokat állít fel Líbiában.

Brüsszelben folytatott tegnap megbeszélést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Robert Fico szlovák kormányfő. Az egyeztetést követően Fico kijelentette: kormányának alapvető problémája van a menekültkvótákkal, ugyanakkor a visegrádi országok közös levelet küldtek Olaszországnak, amelyben kifejezték szolidaritásukat, segítségüket ajánlották fel és közölték, készen állnak arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a kérdésben. A szlovák miniszterelnök, aki valamennyi visegrádi ország nevében tárgyalt tegnap az EB-vel, azt is kijelentette: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége, s az élelmiszer-biztonság érdekében uniós szabályozásra van szükség. Juncker a sajtóértekezleten elmondta: arra kérte Ficót, szervezzen találkozót a visegrádi országok és a brüsszeli testület között, amelyen „az európai ügyekre vonatkozó általános témákról” tárgyalnának.

Az EB elnökének utóbbi kijelentésére reagálva Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes Varsóban azt mondta: Lengyelország nyitott a V4-ek és az EB közötti tárgyalásokra az európai ügyekről, többek között a migrációs válságról.

Eközben Emmanuel Macron francia elnök tegnap bejelentette, hogy Franciaország már idén nyáron a menedékkérelmek elbírálását végző uniós központokat, úgynevezett hot sportokat hoz létre Líbiában. „A cél az, hogy az emberek ne vállaljanak őrült kockázatot, miközben nem mind jogosultak menekültstátusra” – közölte.

Miután az EU Bírósága szerdán kimondta, hogy Horvátország felelős azon személyek nemzetközi védelem iránti kérelmének megvizsgálásáért, akik a 2015-2016-os migrá­ciós válság során tömegesen lépték át a határát, Andrej Plenkovic horvát kormányfő a Dnevnik.hr hírportálnak azt mondta: nem kell attól tartani, hogy nagy számban küldenének vissza Horvátországba bevándorlókat.