Külföld

Brandépítés Cohn-Bendittel

Emmanuel Macron a baloldal és a zöldek felé helyezkedne az ismert politikus bevonásával az EP-kampányba

Három legyet üthetne a szakértő szerint Emmanuel Macron egy csapásra azzal, ha Daniel Cohn-Bendit vezetné pártja EP-listáját.

Nemrég a Le Figaro című francia napilap pedzegette, hogy Daniel Cohn-Bendit német–francia baloldali politikust kérheti fel Emmanuel Macron pártja, a Köztársaság Lendületben (La République En Marche!) európai parlamenti listavezetőjének a jövő évi választásokra. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint, ha a híresztelés igaz, és Cohn-Bendit elfogadja a neki szánt pozíciót, azzal Macron három célját is elérheti egyszerre. Mint mondta, Macron programja inkább a jobboldalnak szól a ciklus ezen fázisában, ezért verbális és szimbolikus gesztusokat tesz a baloldalnak és a zöldeknek, hogy megőrizze a centrista pozícióját. Ezek egyike lehet a német–francia politikus (mindkét ország képviseletében dolgozott már az EP-ben) pozícióba emelése. Emellett Cohn-Bendit szerepeltetése, mint Soós rámutatott, feledtetheti Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter kellemetlen lemondását is. Emlékezetes, múlt kedden a zöldtárca atomenergia-ellenes vezetője azzal indokolta lemondását, hogy egyedül maradt, a kormány álláspontja mellé pedig nem tud beállni. Cohn-Bendit kapcsán korábban olyan híresztelések is felröppentek, miszerint Macron a környezetvédelmi miniszteri bársonyszékkel kecsegtette, azonban végül mindketten visszakoztak.

A Franciaország-szakértő aláhúzta: Hulot után Cohn-Bendit a legismertebb zöldpárti politikus az országban, ami azt jelenti, hogyha szerepet vállalna a Köztársaság Lendületben EP-listavezetőjeként, azzal a párt egy országosan ismert arcot is igazolna.

A 2019-ben esedékes EP-voksolás több szempontból számos újdonsággal szolgálhat majd: amellett, hogy a kilépés mellett döntött Nagy-Britannia polgárai nem vesznek részt a választásokon, az uniós választópolgárok először mondhatnak véleményt a 2015-ös migrációs válság óta, így a kampányt várhatóan a közös bevándorlási politikával kapcsolatos véleménykülönbségek tematizálják majd.