Külföld

Boszorkányper Brüsszelben

A humanitárius vízum lényege, hogy legálisan hozzák be Európába a migránsokat – figyelmeztetett Georg Mayer osztrák szabadságpárti EP-képviselő

Máshogy mennek majd a dolgok a májusi európai parlamenti választások után, a balliberális erők már nem diktálhatnak úgy, mint most – erről beszélt lapunknak Georg Ma­yer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-képviselője. A Sargentini-jelentést és a humanitárius vízumokat is elutasította, és arra is kitért, hogy a választások után jelentősen megerősödhet a szabadságpártiakat és a Matteo Salvini-vezette olasz Ligát is soraiban tudó Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakció.

Georg Mayer 20181210
 A jövő májusi választás alaposan át fogja alakítani az erőviszonyokat az Európai Parlamentben – mondta lapunknak Georg Mayer (Fotó: Bodnár Patrícia)

– Jogosnak tartja a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentés nyomán elindított eljárást Magyarországgal szemben?

– Őrület, amit csinálnak. Olyan dolgokban akarnak ítélkezni, amik nem az Európai Unió, hanem a nemzetállamok kompetenciái. A Sza­­- badságpárt egyik alapelve, hogy nem avatkozunk bele más országok ügyeibe.

– Ott volt a Sargentini-jelentés vitáján?

– Igen, olyan volt, mint egy boszorkányper. A delegációvezetőnk, Harald Vilimsky a vitában Európa hősének nevezte Orbán Viktort, mert a 2015-ös migrációs hullám idején egyedüli európai vezetőként tartotta be a közös szabályokat. A baloldali, zöld és liberális erők úgy rángatják az Európai Néppártot, mint egy cirkuszi medvét. Baloldali többség van, a néppártiak pedig több kérdésben is követik őket. De a következő ciklusban ez meg fog változni.

– Úgy tűnik, hogy a balliberális többség is érzi, hogy a májusi választások után megváltozik a status quo, ezért gyorsan át próbálják erőszakolni a javaslataikat.

– Ez pontosan így van. Nem csak megérzésekről van szó, a felmérések is azt mutatják, hogy nekünk például jóval nagyobb frakciónk lesz. Legalább kilencven, de akár száz mandátumra is számítunk, akár a második legerősebb csoporttá is válhatunk. Akkor pedig nem történnek majd olyan dolgok, mint a Sargentini-jelentés elfogadása vagy a LIBE bizottságból induló bevándorláspárti javaslatok.

– Például az úgynevezett humanitárius vízumokat sürgető jelentés, amiről ma szavaznak a parlamentben?

– Az előző strasbourgi plenáris ülés utolsó napján szavaztunk róla. Sok baloldali, kommunista képviselő akkor már hazament, a jelentést pedig nem szavazta meg a plenáris ülés. Erre ők felháborodtak, és elérték, hogy az elutasított dokumentum visszajusson a LIBE bizottságba, és ott újra szavazzanak róla. Ezt az eljárást és a javaslat tartalmát is teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk. Humanitáriusnak nevezik ezt a vízumot, de épp az ellenkezőjéről van szó, az a céljuk, hogy legálisan hozzák be Európába a migránsokat. Sajnos az Európai Néppárt zöme is támogatni szokta az ilyen terveket.

– Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár a Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán is szóvá tette, hogy szabálytalanság történt, ezért tiltakozott az eljárás ellen.

– Ott is trükköztek, hiszen nem számolták a tartózkodásokat, ez pedig szabályellenes. Ráadásul itt is látjuk a kettős mércét, hiszen a baloldali kormányokkal szemben mindig elnézőbbek. Nemsokára alighanem megtalálják a módját annak is, hogy az osztrák kormányt támadják valamiért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom