Külföld

Bilderberg: idén Drezdában tárgyal az elit

Megerősítette a német belügyminisztérium a berlini Taz napilap érdeklődésére, hogy a Bilderberg-csoport idei találkozóját június 9. és 12. között tartják Drezdában.

A lap úgy tudja, a szász főváros központjában található Kempinski Hotel Taschenberg Palais, a város legelegánsabb szállodája ad helyet a találkozónak. A Taz felhívta rá a figyelmet, hogy „a Bilderberg-csoport most először választ helyszínül egy volt keleti blokkbéli várost”. Drezdának jelentős biztonsági és logisztikai intézkedésekre kell készülnie. A 2015-ös találkozót jóval kevésbé központi helyen, az osztrák Alpokban fekvő Telfs-Buchenben tartották. A konferenciát akkor is nagy erőkkel biztosította a rendőrség, és ez várhatóan most sem lesz másként. A Bilderberg-találkozókat mindig tüntetések kísérik. Drezdában a bevándorlásellenes Pegida szokott tízezres tömeget megmozgatni, a Taz szerint a konferencia számukra és az amúgy rendre ellenük demonstráló baloldaliak számára közös célpont lehet.

Az első Bilderberg-találkozót 1954-ben tartották Hollandiában, Oosterbeekben. Általában száznál is több politikai, gazdasági és pénzügyi vezető vesz részt a szigorúan nem nyilvános rendezvényen. Hazánkból eddig Bokros Lajos, Surányi György, Martonyi János és Bajnai Gordon járt valamelyik konferencián.