Külföld

„Beszéljünk a magyar sikerekről is!”

Kettős mércével támadja a kormányt a baloldal Monika Hohlmeier szerint – a bajor politikus igazságos kritikát szorgalmaz

Monika Hohlmeier bajor EP-képviselő szerint az Európai Néppártnak eszében sincs kizárni a Fideszt, csak egy hangos kisebbség beszél ilyesmiről. A politikus lapunknak hangsúlyozta, vannak vitás kérdések, de ezeket egymás között, barátokként kell rendezni. Hohlmeier sérelmezte, hogy kevés szó esik a magyar kormány sikereiről, például a növekvő gazdaságról vagy a romaintegráció iránti erőfeszítésekről.

Monika-Hollmeyer
„Magyarország barátja vagyok” – hangsúlyozta Monika Hohlmeier (Fotó: Varga Imre)

– A jövő héten Magyarországról szavaznak az Európai Parlamentben. Hogyan áll a kérdéshez a Néppárt?

– A szocialisták, zöldpártiak és liberálisok keményen harcolnak a magyar kormány és különösen Orbán Viktor személye ellen a parlamentben. Voltak a kormányfőnek olyan megjegyzései, amikor arra gondoltam, hogy bizonyos éles helyzetekben barátokként talán inkább tanácsot kellene előbb adnunk egymásnak. Nagyon örülök annak, hogy a miniszterelnök többször is egyértelműsítette, hogy nincs a halálbüntetés bevezetésére szándék a kormányban. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen közhangulat alakul ki egy brutális bűncselekmény után, és azzal is, hogy a Jobbik nyomást gyakorol Orbánra. De ezt tisztáztuk, szóval részünkről az ügy le van zárva. Ami a bevándorlást illeti, együtt kell működnünk, Németországban és különösen Bajorországban jól ismerjük a problémát. Az illegális bevándorlók, a más uniós országokból érkezők és a menekültek kérdését világosan szét kell választanunk. A kérdéskörben indított nemzeti konzultációt illetően én semlegesebben megfogalmazott kérdéseket javasoltam volna. Biztos vagyok benne, hogy jobb megoldást is talál a kormány.

– Milyen lehetőség van az együtt-működésre?

– Támogatjuk az ujjlenyomatrendszert, hiszen így lehet a legjobban kiszűrni, ha valaki már adott be kérelmet egy másik országban, vagy korábban már le is zajlott az eljárása.
A menedékkérelmet beadók túlnyomó többsége valójában nem jogosult rá, van lehetőség arra, hogy gyorsított eljárásban hazaküldjük őket. Ami a valódi menekülteket illeti, segíteni kell a túlterhelt országokat. Az Európai Uniónak a szolidaritásról, egymás segítéséről is kell szólnia. Persze ez nem mindig egyszerű, és áldozatokkal jár, akár a nemzeti érdekek kárára is. Kettős nyomás alatt állnak ilyenkor a kormányok, hiszen a baloldaliak és zöldek mindenkit befogadnának, figyelmen kívül hagyva az emberek aggodalmait. A szélsőjobboldal pedig épp ellenkező irányba terelné a dolgot. Realistának és felelősségteljesnek kell lennünk.

– Egyes néppárti képviselőktől, például Frank Engeltől nagyon kemény kritikákat hallunk a Fidesszel kapcsolatban. Reprezentatív a luxemburgi politikus véleménye a frakcióra nézve?

– A frakció nevében nem beszélhetek ugyan, de azt elmondhatom, hogy nem vagyunk a Fidesz ellen. Eszünkben sincs kizárni a magyar kormánypártot a frakcióból, tényleg csak egy-két emberről van szó, aki ilyesmit szorgalmaz.

– Ahhoz képest, hogy kisebbségben vannak, sok bírálat hangzik el.

– Nagy baj, hogy Magyarország folyton csak a kritikát kapja, miközben sok mindenért dicséretet érdemelne. Minden problémával és akadállyal szembemenve keményen küzdenek a romák integrációjáért. Sokkal többet tesznek, mint mondjuk Románia vagy Bulgária. Miért nem beszél erről senki? A gazdaság növekszik, ez sem mondható el minden uniós tagállamról. Szóval, valamit biztosan jól csinál ez a kormány. Vannak persze negatív dolgok, de hiba csak azokat látni. Én Magyarország és a magyar kormány barátjának tartom magam, és ezért elismerem a sikereit is. Beszélnünk kell egymással, meg kell oldanunk a problémákat, fel kell tárnunk az okokat.

- A kizárásról tehát semmiképp nincs szó?

– Nincs ilyen szándékunk, és egyébként sem oldana meg semmit. Különben is, megértőnek kell lennünk. Sem az ország kommunista öröksége, sem a borzasztó állapotban átvett gazdaság nem könnyíti meg a Fidesz helyzetét. Én mindenképpen barátsággal is megértéssel közelítek a kormányhoz, a bajor–magyar kapcsolat egyébként is hagyományosan jó.

– Más frakciókból még hangosabban követelik a Fidesz kizárását, célja ennek a Néppárt többségének lefaragása?

– Vannak politikusok, akik ilyen játszmákkal töltik az idejüket, csakhogy az embereket utálják ezt. Elfogadhatatlan ez így. A szocialisták egyébként is szeretik elterelni a figyelmet a saját hibáikról. Látványosan félrenéznek, amikor mondjuk a szociáldemokrata román vezetésről van szó, amely gyakorlatilag egy Guantánamóhoz hasonló börtön létrehozását engedte meg az amerikaiaknak a területén.