Külföld

„Berlin szembemegy a népakarattal”

Marcus Pretzell: Ironikus volt, hogy Angela Merkel azért bírálta a magyar kormányt, mert eleget tett az uniós kötelességeinek

Öt év múlva Németország legerősebb pártja akar lenni a rohamosan erősödő Alternatíva Németországnak (AfD). A bevándorlásellenes, euroszkeptikus párt európai parlamenti képviselője, Marcus Pretzell lapunknak a német migrációs helyzetről és a magyar kormány megítéléséről is beszélt.

pretzell lead

– Angela Merkel már évekkel ezelőtt kimondta, hogy a multikulturális társadalom nem működik. Miért ragaszkodik mégis a nyitott ajtók politikájához?

- A kancellár már nagyon sok kérdésben megváltoztatta a véleményét, ki tudja, miért. Így volt például az energiapolitikával is, a 2011-es japán katasztrófa után elhatározta, hogy le kell állítani a német atomerőműveket. Határozott zöldpolitikát kezdett folytatni, de nem hogy az embereknek, de a saját pártjának sem magyarázta el. Több témában is feladta a konzervatív elveket, és Németország első zöldpárti kancellárja lett. Érdekes kérdés, mégis miért fogadja el Németország legnagyobb pártja, a CDU, hogy a vezetője szembemegy az évtizedekig hirdetett elveikkel.

- Mi a helyzet a CDU és bajor testvérpártja, a CSU szövetségével? Szakítással fenyegetőznek Münchenben.

- Horst Seehofer bajor kormányfő tavaly sokszor elmondta, hogy most utoljára figyelmezteti a migráció miatt Merkelt, aztán megint utoljára, tényleg utoljára – de nem történt semmi. Ha valóban véget akarnak vetni ennek a bevándorláspolitikának, ki kell lépniük a kormányból. Vagy maradnak, és felelősek a migrációs politikáért, vagy ellenzékbe vonulnak. Ez ilyen egyszerű, és a CSU-nak előbb-utóbb el kell döntenie, mit akar.

– Hogyan alakítja át az AfD a német politikai erőviszonyokat?

– Németország volt eddig az egyetlen európai ország valós ellenzék nélkül. Nyugaton és északon inkább jobboldali, délen a baloldali ellenzék erősödik meg az unióban. Az AfD erősödése sokkal gyorsabb, mint a többi hasonló párté, miközben a német politikai struktúra nagyon-nagyon statikus. A németek nincsenek hozzászokva az olyan gyors változáshoz, mint ami most zajlik. Tavaly nyáron néhány százalékunk volt, most mi vagyunk a harmadik erő, mindössze öt százalékkal lemaradva a szociáldemokraták mögött, s 2021-re mi leszünk a legerősebb párt.

– Milyen programot hirdetett meg a párt közelmúltbeli kongresszusán?

- A legfontosabb számunkra a közvetlen demokrácia, az embereknek ellenőrizniük kell a kormányt. A migráció, az EU-ügyek, az energia, az Oroszország elleni szankciók kérdésében is megtapasztaltuk, hogy a kormány az emberekétől szögesen eltérő álláspontot képviselt. Változtatni akarunk egyebek mellett az energiapolitikán és a migrációs politikán is, vissza kell szereznünk az ellenőrzést a határaink felett. Fel akarunk lépni a radikális iszlám ellen, meg kell akadályozni a mecsetek külföldi finanszírozását. Új családpolitikát kell teremtenünk, hiszen súlyos demográfiai problémával küzdünk. Úgy kell átalakítanunk az adókedvezmények rendszerét, hogy ne önmagában a házasságot, hanem a gyerekvállalást támogassuk.

– Ez sok elemében idézi a magyar kormány politikáját. Hazánk példája befolyásolja a németek véleményét, netán azt, hogyan szavaznak?

- Azt azért nem, hogy hogyan szavaznak, legalábbis nem közvetlenül. Magyarország elindított egy párbeszédet. Ironikus volt, hogy amikor az Orbán-kormány – uniós szerződésben foglalt kötelezettségét teljesítve – megvédte az unió külső határát, Merkel támadta és sértegette a magyar kormányt, amiért így tesz. Szerintünk a magyar kormány nagyjából úgy cselekedett, ahogy a németnek kellett volna. Az önök kormánya sokkal okosabb, mint a mienk, bár ez mondjuk nem nehéz.

– A szilveszteri kölni támadók egy része olyan migráns, aki nem a mostani hullámmal, hanem az elmúlt években érkezett. Biztonságos észak-afrikai országokból származik, esélye sincs menekültstátusra Németországban, mégis évek óta ott van. Hogyan lehetséges ez?

- A 2014-es év végére hivatalosan hatszázezer illegális migráns volt Németországban. Évente nagyjából tízezret toloncolunk haza, szóval eltart hatvan évig. Tavaly egymillióan jöttek, többségük illegálisan… Utána lehet számolni, mennyi idő lesz őket hazaküldeni ezzel a tempóval. Az egyik oka annak, hogy Németországba jönnek az, hogy tudják, ott is maradnak jó ideig.

– Az Európai Parlamentben (EP)nemrég belépett a francia Nemzeti Front, az Osztrák Szabadságpárt, a Flamand Érdek, a holland Szabadságpárt és az olasz Északi Liga által alapított Nemzetek és Szabadság Európája frakcióba. Mire képes ez az összefogás?

- A több kicsi euroszkeptikus csoport helyett az EP-ben egy nagyra lenne szükség, hogy valóban változást érjünk itt el. Jelenleg nem tudunk túl sok mindent befolyásolni az EP-ben, ugyanakkor politikai jelzés, hogy olyan pártok összefogása alakul ki, amelyek Európa politikai jövőjét jelentik. Több olyan párttal kötöttünk szövetséget, amely jó eséllyel hazája következő elnökét, kormányfőjét adja. A frakciónk mutatja, merre megy az erő Európában. A változás drámai lesz. A brüsszeli politikusok, Jean-Claude Juncker, Martin Schulz tudják, hogy most van az utolsó esélyük, 2019-es európai parlamenti választásokig véget ér a mostani rend.


Rettegnek a nem muszlim menedékkérők

Németországban több tízezer nem muzulmán menedékkérő szenvedhet elnyomást vallása miatt a többségében muzulmánok lakta szállásokon – figyelmeztettek civil szervezetek. A Keleti Keresztény Egyházak Németországi Központi Tanácsa (ZOCD), a Nemzetközi Társaság az Emberi Jogokért (IGFM) és több más szervezet közösen tartott berlini tájékoztatóján kiemelték, hogy a keresztények, a jazidik és más vallási kisebbségek tagjai állandó félelemben élnek a németországi menekültszállásokon, és a testi sértéstől a szexuális bűncselekményeken át a halálos fenyegetésig atrocitások széles skálájával szembesülnek nap mint nap. „Nem egyedi esetekről van szó, Garmischtól Hamburgig (az ország délkeleti sarkától az északnyugati sarkáig) egyetlen szállás sincs, ahol nem történik ilyesmi” – panaszolta Paulus Kurtot, a ZOCD menekültekkel foglalkozó munkacsoport vezetője. „Láttam családokat, amelyek a fenyegetettség miatt önként hazatértek” – tette hozzá. Karl Hafen, az IGFM német szekciójának ügyvezetője elmondta: olyan esettel is találkoztak, hogy egy menekültszálláson látták viszont fogvatartóikat olyan nők, akiket családtagjaik kiváltottak az Iszlám Állam terrorszervezet rabszolgaságából. (TL)

Objektum doboz