Külföld

Bekérették a stockholmi magyar nagykövetet

Folytatódik a diplomáciai vita Svédországgal

A helyi közmédia jelentése szerint a svéd külügyminisztérium bekérette Magyarország stockholmi nagykövetét azzal a diplomáciai konfliktussal kapcsolatban, amelyet múlt héten robbantott ki a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Twitter-bejegyzése

Ahogyan arról lapunk is beszámolt korábban, Orbán Viktor kormányfő évértékelője után Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős svéd miniszter a Twitter közösségi portálon a harmincas évek Németországához hasonlította a magyar családtámogatási rendszert. Ezt követően bekérették a budapesti svéd nagykövetet, Niclas Trouvét, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig lapunk múlt szombati számában megjelent levelében bocsánatkérdésre szólította fel Strandhällt. Az ügy a svéd közbeszédben is nagy port kavart, Strandhäll sok kritikát kapott, amiért megsértette a magyar kormányt. 

A vita azután folytatódott, hogy egy nappal később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Echo TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, Strandhäll nyilatkozata mutatja „azt az aberráltságot, ahová eljutottak a politikai korrektség őrületében”.

Kedd este Vilhelm Rundquist a svéd külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a svéd közmédiának (SVT), hogy bekérették a tárcához hazánk stockholmi nagykövetét, Müller Adriennt. A beszélgetésre szerdán kerül sor, azt ma még nem tudták megválaszolni az SVT-nek, hogy a magyar misszióvezetőn kívül ki lesz még jelen. A svéd rádiónak (Sveriges Radio) pedig Margot Wallström külügyminiszter sajtófőnöke, Pezhman Fivrin elfogadhatatlannak nevezte Semjén Zsolt kritikáját.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom