Külföld

Bécsben győzelemre számít az Osztrák Szabadságpárt jövőre

Heinz-Christian Strache főpolgármesternek készül

Jövőre lesz tíz éve, hogy Heinz-Christian Strache vezeti az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), dacára annak, hogy 45 évesen ő az egyik legfiatalabb osztrák pártvezető.

Strache
Heinz-Christian Strache örül a felméréseknek, de óvatos (Fotó: hcstrache.at)

Nem egyszerű pillanatban került a párt élére, amelyet azután kellett talpra állítania, hogy az akkor kormányon lévő Jörg Haider másokkal együtt kiszállt, és megalapította a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártot. Strache az APA osztrák hírügynökségnek adott minapi interjújában úgy fogalmazott, örömmel néz akár a következő tíz év elébe is, amikor folytatni szeretné az eddigi következetes munkát.

A szociáldemokrata-néppárti (SPÖ-ÖVP) nagykoalíció egyre csökkenő népszerűsége mellett részben pont ebben látja az okát annak, hogy pártja 28 százalékával a felméréseken négy, illetve kilenc százalékot is ráver az SPÖ-re és az ÖVP-re. A Kleine Zeitungnak ebben a témában hozzátette, hogy „óvatosan és alapvetően szkeptikusan” fogadja a jó eredményeket.

A fent említetteken kívül erősödést vár attól is, hogy a választások óta látványosan összeomlott a kanadai–osztrák milliárdos Frank Stronach önmagáról elnevezett pártja, amely szintén az Európai Unióval szembeni kritikát tűzte zászlajára. Kiemelte, hogy a 2005 előtti időkkel szemben pártja képes volt biztos, állandó szavazói bázist építeni.

A szövetségi parlamentet (Nationalrat) legközelebb csak 2018-ban választják meg, Strache kancellári ambíciói tehát egyhamar aligha teljesülnek be – jövőre azonban Bécsben választanak. A pártelnök főpolgármesternek készül, az országosnál is jobb fővárosi eredményekre támaszkodva a szavazatok több mint egyharmadának megszerzését sem tartja irreálisnak. Bécset nem vörös–fekete, hanem vörös–zöld koalíció irányítja, s Strache szerint az utóbbiak kerekedtek felül, ez pedig szerinte sok szociáldemokrata szavazót zavar.

Strache ezúttal is keményen bírálta az Oroszország elleni uniós szankciókat. Mint mondta, „több mint felelőtlenség”, hogy az osztrák kormány támogatta a büntetőintézkedéseket, amivel Ausztria érdekeit és semlegességét is megsértette.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom