Külföld

„Az utolsó emberig Kárpátaljáért!”

Mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen Kijev Grezsa István kormánybiztos szerint; a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin

Folytatódott az adok-kapok az ukránokkal, Pavlo Klimkin külügyminiszter szügyig beleállt a feszültségkeltésbe: közölte, hogy a magyarok „nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot”. Grezsa István kormánybiztos lapunknak rámutatott, természetesen a márciu­si elnökválasztási kampány része a magyarellenesség, a magyar állam pedig nem expanziós törekvései miatt vállal szerepet Kárpátalja finanszírozásában, hanem mert az ukrán állam gyakorlatilag képtelen ellátni számos alapfeladatot.

Grezsa István 20180922
Grezsa István hangsúlyozta, az elnökválasztási kampány része magyarellenesség (Fotó: Ficsor Márton)

Élesen kikelt magából csütörtökön és tegnap is az ukrán diplomácia vezetője: tévéműsorban közölte, Magyarország elérte a „tűréshatárt” a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem osztogathatnak csak úgy útleveleket, és nem „befolyásolhatják az állampolgárainkat”. Mindezzel arra reagált Klimkin, hogy Szijjártó Péter barátságtalan lépésnek nevezte az ukrán fél részéről, hogy a titkosszolgálattal készíttet rejtett kamerás felvételt esküjüket tevő magyar állampolgárokról.

A tárcavezető hangsúlyozta, van, amit meg kell beszélni a magyarokkal, de a kettős állampolgárság kérdése nem ilyen, arra egyébként az EU-ban sincsen egységes gyakorlat. Az ukrán jogrendben sincs rá vonatkozó büntetés, ezért Klimkin sürgette egy új állampolgársági törvény megalkotását, nemzetbiztonsági kihívásnak nevezve a magyar gyakorlatot. Egy csütörtök esti kijevi műsorban pedig kijelentette, Ukrajna nem hajlandó kompromisszumra a magyar állampolgárság kérdésé­ben. Klimkin arról is beszélt, hogy az ukrán kormány már vizsgálja a Kárpátalján folyó magyar tevékenység finanszírozási mechanizmusait, amelyekben minden ötödik magyar család kap támogatást Kárpátalján.

Ezek után Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója az Unn.com.ua ukrán hírportálon furcsának nevezte, hogy ilyen nagy visszhangja lett a történteknek. Jaroszlav Halasz szerint nincs jogalap a magyar útlevél elvételére az ukrán állampolgároktól.

Valóban számos programmal jelen vagyunk Kárpátalján, és nem csak a magyaroknak szántakkal, hanem az egész régió javát szolgálókkal is – mondta el lapunknak Grezsa István Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, akinek korábbi titulusa miatti kitiltását Ukrajnából Kijev azóta is lebegteti. A politikus hozzátette: nem jókedvéből van jelen a magyar állam, hanem mert olyan társadalmi és gazdasági problémák vannak, amelyeket az ukránok nem tudnak kezelni, a kanyaróoltásoktól, korosztályi oltásoktól kezdve a sertéspestisig; a térségbeli ruszinok és ukránok pedig hálásak ezért Magyarországnak, amelynek egyébként saját érdeke is elkerülni egy járványt, vagy például a Tisza árterében a szemétáradat felhalmozódását. Egymásra vagyunk utalva – foglalta össze – még ha Kijev a közelgő elnökválasztás miatt kampányüzemmódba is kapcsolt, és rémhíreket terjeszt magyar szeparatista törekvésekről, a kormánynak akkor is alkotmányban foglalt kötelessége megvédeni állampolgárait, és kitartani Kárpátaljáért az utolsó emberig – mondta.

Grezsa az állampolgárság kérdése kapcsán kifejtette, hogy ez is olyan szunnyadó, kényelmes helyzet volt, amely hallgatólagosan sok éven át működött gond nélkül, okos kompromisszumokkal, de félő, hogy most a magyar kártyát kijátszva gyorsan keresztülvernek egy szankcionáló állampolgársági törvényt, amely keményen sújthatja a kettős állampolgárokat. Ami elviekben nekik sem lenne jó, hiszen az államigazgatás minden szintje, de még a kijevi parlament is tele van kettős állampolgárokkal, ráadásul a külföldön élő ukránok százezreit is elidegeníthetik maguktól – mutatott rá Grezsa a nacionalisták dilemmájára.