Külföld

„Az unió a britek nélkül is erős”

Gentiloni szerint nem szabad példát statuálni a Brexit-tárgyalásokon

Berlinben és Rómában is ismertették a brit kilépéssel kapcsolatos nemzeti álláspontokat, Luxemburgban pedig sikerült megegyezni a bennmaradók közös álláspontjáról.

May-Juncker
Theresa May és Jean-Claude Juncker Londonban tárgyalt (Fotó: REUTERS/Hannah McKay)

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos Brexit-tárgyalások során képvisel majd – jelentette be Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácskozás luxemburgi ülése után. Elmondta, hogy az egyeztetett tárgyalási irányelveket szombaton fogadják el az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, és ezzel erős meghatalmazást adnak a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportját vezető Michel Barnier-nek, akit az Európai Bizottság delegált. Takács elmondta, a magyar álláspont lényege, hogy megvédje az Egyesült Királyságban élő több mint százezer magyar jogait és érdekeit.

Az Európai Unió az Egyesült Királyság távozása után is egyedülálló értékközösség és a világ egyik legerősebb gazdasági térsége marad – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a Bundestagban, a szombati csúcson képviselendő német álláspontot ismertetve. Közölte, Berlin három fő célja a szigetországban élő német állampolgárok érdekeinek védelme, az EU-t fenyegető károk, veszélyek elhárítása, valamint a britek nélküli Európai Unió megerősítése. Paolo Gentiloni olasz kormányfő pedig Róma álláspontját ismertetve az olasz parlamentben elmondta, súlyos hiba, ha az EU tagállamai közül valamelyik azt tervezi, hogy a tárgyalásokat büntetésképpen használja fel arra, hogy „példás bosszút” mérjen Nagy-Britanniára az esetleges kilépést fontolgató többi állam elrettentésére.

Előző este Theresa May brit kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier főtárgyalóval vett részt munkavacsorán Londonban. A Downing Street nem tett közzé sok érdemi részletet, mindenesetre konstruktívnak nevezte a megbeszélést, megerősítve, hogy London „mély, különleges partneri viszonyra” készül.

Időközben a YouGov friss felmérése kimutatta, hogy relatív többségbe kerültek azok a brit választók, akik szerint hibás döntés született a Brexit-népszavazáson. A válaszadók 45 százaléka elhibázottnak nevezte, 43 százalék helyeselte a referendumon született döntést – két hete még fordított volt az arány.