Külföld

Az iráni kormány pert indít az amerikai szankciók miatt

Róháni: Az amerikaiak egy dolgot akarnak: vissza akarnak térni Iránba, és újra irányítani akarják a nemzetet

A teheráni kormány pert indít Iránban azok ellen az amerikai tisztségviselők ellen, akik szankciókkal sújtották az iszlám köztársaságot, és ha kell, a Nemzetközi Bírósághoz fordul az ügyben - jelentette be Haszan Róháni iráni elnök hétfőn. 

Az iráni állami televízióban élőben közvetített beszédében Róháni elmondta, hogy a büntetőintézkedések hatására gyengült a rial, és nőtt az infláció.

Az iráni államfő jelezte: utasította a külügyminisztériumot és az igazságügyi tárcát, hogy indítsanak pert iráni bíróságokon azon amerikaiak ellen, akik szerepet játszottak az Irán elleni szankciókban.

"Ezek a büntetőintézkedések emberiesség elleni bűncselekmények" - vélekedett.

Ha Iránban a szóban forgó amerikai tisztségviselők ellen döntenek, akkor Teherán a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az ügyben - tette hozzá.

Teherán októberben kisebb győzelmet aratott, miután a Nemzetközi Bíróság kötelezte az Egyesült Államokat: biztosítsa, hogy az iráni szankciók nem érintik a humanitárius segélyeket és a polgári repülés biztonságát.

"Az amerikaiak egy dolgot akarnak: vissza akarnak térni Iránba, és újra irányítani akarják a nemzetet" - figyelmeztetett Róháni az 1979-ben, az iszlám forradalom által megdöntött, a Nyugat támogatását élvező Pahlavi-dinasztia korszakára utalva.

Iráni tisztségviselők körében elterjedt nézet, hogy Washington a szankciókkal meg akarja dönteni a teheráni kormány hatalmát, és az amerikai érdekeket jobban kiszolgáló kabinetet akar az ország élére helyezni.

Az Egyesült Államok azt követően léptette újra életbe az Iránra atomprogramja miatt kiszabott szankciókat, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodást.