Külföld

„Az igazi fasiszták Brüsszelben vannak”

Marco Zanni lapunknak elmondta, az uniós intézmények az emberek akaratát semmibe véve, migrációs politikájuk miatt támadnak demokratikusan megválasztott kormányokat

Az uniós intézmények nem tisztelik a demokráciát és módszeresen támadják a bevándorlásellenes kormányokat, nyilatkozta lapunknak Marco Zanni olasz EP-képviselő. A Matteo Salvini olasz belügyminiszter által vezetett Liga politikusa szerint fordulat jön az európai politikában, de az odáig vezető út nem könnyű.

Marco-Zanni
Marco Zanni szerint az európai emberek is  változást akarnak (Forrás: European Parlament)

–  Egyre intenzívebbé válnak a támadások Matteo Salvini ellen, de hasonlóval kell szembesülnie Herbert Kickl osztrák belügyminiszternek, sőt Orbán Viktornak is. Tendenciává vált a bevándorlásellenes politikusokkal szembeni fellépés?

–  Az európai elitek aggódnak, hogy a migrációs politikájukat ellenző jobboldali pártok átveszik tőlük a hatalmat, ahogyan azt a felmérések is előrejelzik. Félnek, hogy elvesztik a többségüket az uniós intézményekben. Ezért támadják azokat a vezetőket, kormányokat, akik uniós szinten is drasztikus fordulatot követelnek a bevándorláspolitikában. De nem csak a politikusokról van szó, nem csak Orbán, Salvini vagy Strache követel változást, hanem az európai emberek maguk. Ez a legfontosabb. Az olasz és a magyar kormány migrációs politikája mögött ott van az emberek támogatása, hiába próbálják az elitek delegitimálni a demokratikusan megválasztott kormányokat.

–  Erről szól az európai parlamenti választások kampánya is?

–  Igen, a migráció egyértelműen központi téma lesz. Salvini vezetni akarja mindazokat a pártokat, akik mélyreható változásokat akarnak többek között migrációs politikában is, egységes frontot akar kialakítani velük az uniós intézményekben. Változást akar három területen is, ahol az EU kudarcot vallott: a bevándorlás, a belső biztonság és a terrorizmus elleni harc, valamit a gazdasági fejlődés. Salvini kampányüzenete így hangzik: kevesebbet együtt, de jobban. Több szubszidiaritásra van szükség, a nemzetállamoknak vissza kell térnie az unió középpontjába, az egységes megoldások helyett tiszteletben kell tartani a nemzeti sajátosságokat. Ahol pedig érdemes összefogni, mint például a közös piac esetében, amiben mi is hiszünk, ott jobban kell dolgoznunk.

–  Valahányszor egy illegális bevándorlókat szállító NGO-hajó Olaszország partjaihoz ér, Salvini megtiltja, hogy kikössenek, és elkezdődik a harc az ellenzékkel, hatóságokkal, jogvédőkkel. Tervez valamiféle megelőző szabályozást?

–  Egyelőre nem. Salvini azt mondja, hogy a kikötőnk zárva vannak a migránsokat szállító NGO-k előtt, mert ők támogatják az embercsempészeket. Amennyiben azonban a helyzet romlik és szükség lesz arra, hogy megelőzzék az NGO-hajók beérkezését, vagy akár azt, hogy a csempészhajók egyáltalán elhagyják Líbia partjait, egészen biztos vagyok benne, hogy az olasz kormány kész egységesen fellépni és bármilyen szükséges lépést megtenni. Emellett a kormány már most hozott intézkedéseket az illegális bevándorlók hatékony kitoloncolásának érdekében.

–  Az Európai Parlament mindeközben továbbra is olyan határozatokat fogad el, amelyek a legális migrációt és az elosztást hangsúlyozzák.

–  Lehet, hogy már csak májusig! Szerintem ezek az emberek túl sok időt töltöttek itt bent az EP-ben. Fogalmunk sincs róla, mennyire szenvednek az emberek az illegális bevándorlástól. Vegyük például az olaszországi fizetéseket! Az illegális bevándorlók ki vannak szolgáltatva azoknak a munkaadóknak, akik feketén foglalkoztatják őket és sokkal kevesebbet fizetnek, mint az olasz állampolgároknak.

–  Mit gondol az újabb Magyar­ország-vitáról?

–  Ez az európai demokráciafelfogás! Ha egy kormány nem ért egyet Brüsszellel, vagy az uniós elittel, egyből ráfogják, hogy nem tiszteli a jogállamiságot. Ez egy politikai eszköz arra, hogy demokratikusan megválasztott kormányokat ássanak alá. Tagja vagyok a költségvetési bizottságnak, és a nagypártok össze akarják kötni az uniós pénzeket a jogállamisági kritériumokkal, ez pedig túlságosan sok hatalmat adna arctalan, senki által meg nem választott uniós bürokratáknak a demokratikusan megválasztott kormányokkal szemben. Itt, Brüsszelben sérül csak igazán a demokrácia. Nagyon remélem, hogy május után kialakul egy új többség, amely visszaszorítja ezeket a törekvéseket. Brüsszel meg akarja mondani a magyar embereknek, mit tegyenek, pedig ők választották meg Orbán Viktort és hatalmazták fel az általa képviselt politikára, ha pedig majd mást akarnak, akkor másra szavaznak, ez a demokrácia. Brüsszelben állandóan fasisztáznak, pedig itt vannak az igazi fasiszták! Nem tisztelik a demokráciát, a megválasztott kormányokat. De az emberek le fogják őket szavazni. Persze nem lehet könnyű, mert sok befolyásos, gazdag ember támogatja ezt a politikát, köztük George Soros. De már látjuk a fényt az alagút végén.