Külföld

Az amerikai katonák temetőjévé válhat az ország

Ezt arra reagálva közölték az afganisztáni tálibok, hogy Trump csapaterősítési tervet helyezett kilátásba

Afganisztán az Egyesült Államok "újabb temetőjévé" válhat, ha nem vonja ki hamarosan katonáit az országból - közölték kedden az afganisztáni tálibok arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök afganisztáni csapaterősítési tervet helyezett kilátásba.

"Ha az Egyesült Államok nem vonja ki csapatait Afganisztánból, akkor az ország hamarosan a 21. század szuperhatalmának újabb temetője lesz. Az amerikai vezetőknek tudniuk kell ezt" - hangoztatták közleményükben a kabuli kormány ellen fellázadt, radikális muzulmán tálibok.

Hozzátették, hogy Washingtonnak inkább az afganisztáni kivonulás stratégiáján kellene gondolkoznia, semmint a háború folytatásán. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid által aláírt dokumentum szerint amíg akár egy amerikai katona is tartózkodik Afganisztánban, a tálibok folytatják "szent" háborújukat.

Donald Trump hétfő este az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mondott beszédében felvázolta kormánya új afganisztáni stratégiáját. Washingtonnak jelenleg 8400 katonája van Afganisztánban, de a hadsereg vezetése szerint néhány ezerrel növelni kellene számukat. Trump tudatosan nem említette a tervezett csapaterősítés pontos számait, de azt hangoztatta, hogy nagyobb önállóságot kapnak az amerikai erők a tálibok és más afganisztáni terrorcsoportok megtámadásához. A terv az, hogy a háború politikai megoldásaként tárgyalóasztalhoz ültessék a tálibokat. Ehhez azonban szükséges, hogy a folyamatba bevonják a szomszédos országokat, Pakisztánt és Indiát is. Az elnök kiemelte, célja nem a nemzetépítés, hanem a győzelem kivívása Afganisztánban. Megtámadni az ellenséget, eltörölni az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet, megakadályozni a tálibokat a hatalom megszerzésében, továbbá elejét venni az Egyesült Államok elleni tömeges terrortámadásoknak - mondta.