Külföld

Az Európai Unió felfüggeszti a migránsok mentésére indított haditengerészeti műveletet

A mentési műveleteket a Sophia keretében gyakorlatilag már tavaly leállították

Meghosszabbítja az Európai Unió a földközi-tengeri Sophia misszióját, azonban egyúttal felfüggeszti az utóbbi években menedékkérők tízezreit kimentő hajók járőrözését - jelentették be szerdán Brüsszelben.

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság illetékes szóvivője megerősítette, hogy az uniós tagországok képviselői megállapodtak a jelenlegi mandátuma szerint március végéig tartó művelet hat hónappal történő meghosszabbításáról.

Ugyanakkor az egyetértés hiánya miatt felfüggesztik a hivatalosan az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését, ameddig nem sikerül megoldásra jutni a kérdésben. A misszió így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére fog korlátozódni - mondta a szóvivő.

"Világos, hogy tengeri erők nélkül nem lehet teljes körűen végrehajtani a misszió mandátumát" - fogalmazott.

Rámutatott, ez még csak előzetes megállapodás, amelyet a hét végéig hivatalosan is jóvá kell hagynia a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak.

Valamint hozzátette, az EU külügyi szolgálata intézkedéseket fog hozni a döntés negatív hatásainak csillapítása érdekében.

A német evangélikus egyház élesen bírálta a Sophia mentőhajói járőrözésének felfüggesztését. Heinrich Bedford-Strohm evangélikus püspök Hannoverben nyilatkozva leszögezte: Európa politikai és erkölcsi csődje, hogy az Európai Unió ma megerősítette, felfüggeszti a Sophia misszió keretében történő Földközi-tengeri mentést. Mint mondta, ez a gyengék terhére történt.
"Mostantól még többen fognak megfulladni a Földközi-tengeren, mert hiányoznak az erők a kimentésükhöz" - kifogásolta az egyházi vezető.
A tengeri mentés nemzetközileg érvényes jogi kötelezettség - fogalmazott a püspök.
"Továbbra is a Földközi-tengeri mentésért szállunk síkra és a menekültek emberi jogainak a betartásáért fogunk küzdeni, valamint egy olyan tartós európai megoldásért, amely a Földközi-tengeren megmentettek befogadására és szétosztására irányul" - tette hozzá Bedford-Strohm.

A 2015 ősze tartó műveletet ideiglenes megoldásként decemberben hosszabbították meg március 31-ig, miután a tagállamok nem írtak alá egyezséget egy hosszabb távú megoldásról.

A misszió keretében a tavalyi év végéig közel 50 ezer menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből, és mindegyiküket Olaszországba szállították.

A római kormány éppen erre hivatkozva nem támogatta a status quo kiterjesztését, mondván, a többi EU-országnak részt kellene vennie a menedékkérők befogadásában, hogy ne Olaszország viselje egyedül a terheket. Ezt azonban több tagállam, például Magyarország és Lengyelország is határozottan elutasította.

A mentési műveleteket a Sophia keretében gyakorlatilag már tavaly leállították az olasz kormány intézkedései hatására.

Januárban Németország bejelentette, hogy nem küld újabb hajót a műveletben február elejéig részt vevő Augsburg fregattja helyett. A német védelmi miniszter pedig a misszió szabotálásával vádolta meg Olaszországot, mondván, hogy Róma a német hajókat a Földközi-tenger távoli részeibe irányította, ahol nem voltak útvonalaik sem az embercsempészeknek, sem a bevándorlóknak.

Berlini közlés szerint a Sophia által gyűjtött információk több mint 140, embercsempészéssel gyanúsított személy elfogásához vezettek, a művelethez tartozó hajók emellett több mint 400, embercsempészek által használt bárkát süllyesztettek el.