Külföld

Ausztria tovább szigorít migrációs politikáján

Potenciális dzsihadisták juthatnak be hamis török útlevéllel Európába

Magukat turistának álcázva, hamis török útlevéllel juthatnak be terroristák az Európai Unióba – figyelmeztetett az Express brit hírportál cikkében Jean-Charles Brisard biztonságpolitikai szakértő.

Mint írták, Brisard úgy látja, a potenciális dzsihadisták, illetve csoportjaik Bulgárián és Magyarországon keresztül próbálnak Nyugat-Európába jutni. Az Express emlékeztetett, több uniós tagállam határán május 12-én megszűnik az ideiglenesen bevezetett határellenőrzés, így a terroristák a schengeni övezeten belül kontroll nélkül tudnak majd utazni.

Szigorítani fog bevándorláspolitikáján Ausztria – jelentette tegnap a Kronen Zeitung osztrák lap. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezette belügyminisztérium a héten több javaslatot is benyújt, amelyeknek egyes elemeit korábban is tervezte a jobboldali osztrák kormány, például a migránsok mobiltelefonjainak követését. A bevándorlók emellett leghamarabb tíz év elteltével kaphatnának osztrák állampolgárságot, illetve azonnal felfüggesztenék az elítélt migránsok menedékkérelmi eljárását.

A Stuttgarter Nachrichten című lap szerint a németországi Baden-Württemberg tartományban egyre több menedékkérő tesz önfeljelentést terrorista szervezetben viselt tagság miatt, a stuttgarti és a karlsruhei ügyészségen az idei első negyedévben 159 ilyen ügy volt. A hatóságok gyanúja szerint sokan azért jelentik fel magukat, hogy legalább az eljárás idején ne fenyegesse őket a hazatoloncolás veszélye.
Svédországot egyre inkább a növekvő számú dzsihadistával, a pokolgéprobbantásokkal és a kézigránát-támadásokkal azonosítják a Politico brüsszeli hírportál tegnap megjelent cikke szerint. A szerző Paula Neuding, a Kvartal című svéd online folyóirat főszerkesztője, aki azt írta, a svéd állampolgárok már a törvényes rend helyreállítását tartják a legfontosabb témának a szeptemberi parlamenti választások kampányában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom