Külföld

Áttörték a terroristák gyűrűjét

Biológiai fegyvert akar szerezni az Iszlám Állam

Támadást indítottak az iraki hadsereg és a síita milíciák szombaton az Iszlám Állam állásai ellen Amerlinél, s az amerikai légi csapások segítségével tegnapra megtörték az ostromgyűrűt, és bevonultak a városba.

siita
Síita milíciák önkéntesei temetik elesett társaikat (Fotó: Reuters)

A nyugati repülők segélycsomagokat is dobtak le a zömmel síita türkmének lakta Amerlibe. A dzsihádisták két hónapja ostromolták a várost, amelynek tizenötezer lakosa a menekülés helyett inkább ellenállt. A Pentagon közlése szerint az amerikai harci gépek szombaton a nemrég visszafoglalt moszuli gát környékét is támadták, hogy a dzsihádisták ne tudják újra elfoglalni a stratégiai jelentőségű építményt a kurdoktól.

A ForeignPolicy.com amerikai online külpolitikai magazin pénteken beszámolt róla, hogy egy szíriai felkelőcsoporttól hozzájutottak az Iszlám Állam egyik tagja laptopjának adattartalmához. A tunéziai Mohamed Sz. hazájában kémiát és fizikát tanult, laptopja alapján a szervezet biológiai fegyverek kifejlesztésén és a bubópestis fegyverként történő alkalmazásán dolgozik. A portál rámutat, hogy a laptop tartalma nem bizonyítja, hogy az Iszlám Állam biológiai fegyverhez jutott, de az erre való törekvést megmutatja.

Sajtóértesülések szerint David Cameron brit kormányfő ma több olyan intézkedéstervet bejelent, amelynek célja az Iszlám Állam soraiban harcoló britek hazatérésének megakadályozása. A brit muszlim közösség legmagasabb rangú imámjai és tudósai eközben úgy próbálják visszaszorítani a brit részvételt a terrorszervezetben, hogy fatvát, azaz iszlám vallásjogi határozatot adtak ki, amelynek alapján „vallási alapon tilos” a csatlakozás az „elnyomó és zsarnoki” Iszlám Államhoz.

A hét végén kimenekítették az an-Nuszra Front által körbezárt Fülöp-szigeteki ENSZ-békefenntartók egy részét a Golán-fennsíkon, más kéksapkások pedig elmenekültek az al-Kaida szíriai szárnyaként számon tartott csoport ostroma elől.