Külföld

Átalakíthatja az EU-t a magyar kormányfő

Reális esély van rá, hogy a jobboldali erők a 2019-es EP-választáson bevegyék Brüsszelt – mondta el lapunknak Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója

Magyarország nemzetközi mozgásterének jelentős kibővülését tükrözte Orbán Viktor tusványosi beszéde a Századvég kutatási igazgatója szerint.

Szabó Dávid 20180801
Ambiciózusnak ítélte a miniszterelnöki beszédet Szabó Dávid (Fotó: Facebook)

A miniszterelnök tusnádfürdői előadása a nemzetközi térben is önbizalmat sugárzott, Magyarország nemzetközi mozgásterének jelentős kibővülését tükrözte az ambiciózus beszéd – mondta lapunknak Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. Hozzátette, „miközben a hatékony nemzetközi cselekvés – különös tekintettel a határon túli magyarok támogatására és a közép-európai együttműködés erősítésére – reálgazdasági alapjai adottak, a kormányfő e kiszélesített mozgásteret igyekszik önálló kezdeményezésekkel megtölteni, amelyeket szövetségi rendszerekbe és kétoldalú kapcsolatokba ágyaz”. Orbán Viktor európai szintű aktivitását tekintve úgy érzem, „most vagy soha” pillanatban vagyunk: az EU-n belüli jobboldali erőknek helyes helyzetfelismeréssel lehetősége nyílik, hogy a 2019-es EP-választáson bevegyék Brüsszelt, és széles választói felhatalmazással kezdjenek Európa megerősítéséhez a nemzetállamok reneszánsza révén – fogalmazott.

Szabó szerint „a regnáló politikai elit mind a világgazdasági és euróválság, mind pedig a migrációs válság esetében gyenge teljesítményt nyújtott, erőfeszítéseik leginkább a saját helyzetük stabilizálására irányultak”. Felidézte, a Századvég három alkalommal elvégzett Project28 kutatása „világosan megmutatja, hogy az uniós polgárok nem csupán elégedetlenek a nyugat-európai globalista elit teljesítményével, de egyenesen elvesztették a jobb jövőbe vetett hitüket, az európai álom tehát az utolsókat rúgja”. „Ebben a helyzetben a miniszterelnök által leírt jobboldali politika dolga, hogy az észre és a szívre egyaránt ható ajánlatot tegyen Európa polgárainak”, jegyezte meg.

A szakértő szerint ráadásul „Orbán Viktor nem a levegőbe beszél, hiszen mind a gazdasági, versenyképességi, demográfiai, családpolitikai kérdésekben, mind pedig a migrációs és biztonsági kérdésekben valós közép-európai alternatívát láthatunk, vagyis reális esély mutatkozik rá, hogy a régió az európai folyamatok élére álljon”. Úgy vélte, „nem véletlen az sem, hogy a miniszterelnök egyelőre az Európai Néppárt családjának részeként képzeli el saját mozgalma jövőjét. Hiszen még egy ilyen önbizalomtól duzzadó, mára Ausztriával és Olaszországgal kiegészült térség sem lesz képes egyedül csodát tenni”. „Ezért a lehetőségek határáig érdemes elmenni, hogy Németország és más nyugat-európai államok kereszténydemokratáit, néppártjait az orbáni Európa-vízió mellé állítsa, semmint a levitézlett európai baloldal felé lökje tovább” – tette hozzá.

Tegnap a cseh Hospodárské Noviny azt írta, „Orbán Európával szemben provokatőr, aki a kés élén táncol”. Martin Ehl szerint a magyar kormányfő „érzi, hogy esélye van elérni azt, amiről hosszú ideje álmodozik: hogy európai formátumú vezetővé váljon, és az EU-t saját képére, a nemzetállamok szabadabb szövetségévé alakítsa át”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom