Külföld

Ankara tiltakozása biztos, Bécs büntetné a török–osztrákokat

Kapóra is jöhet Erdogannak a „nyugati támadás”

Ausztria pénzbírsággal szerezne érvényt a kettős állampolgárságot tiltó törvényeknek az Erdogan pozícióját megerősítő népszavazás után.

isztambuli tüntetők 20170420
Isztambuli tüntetők követelik a referendum eltörlését (Fotó: Reuters - Alkis Konstantinidis)

Nagy hullámokat vert Ausztriában is a török elnök jogkörei kiszélesítéséről szóló, április 16-i népszavazás: a belügyminiszter javasolta, hogy ötezer eurós bírsággal büntessék a kettős állampolgárság törvénybe ütköző, de eddig megtűrt gyakorlatát. Wolfgang Sobotka szerint az évtizedes megengedő integrációs politika kudarca, hogy az osztrák–törökök háromnegyede Recep Tayyip Erdogan hatalmának növelésére voksolt a referendumon, ezért jóval kevesebb menekültet kellene befogadni az európaitól idegen kultúrzónákból. Alois Stöger, a szociális ügyekért felelős miniszter hozzátette: Ausztriában azért kell küzdenie, hogy számítsanak a demokratikus alapértékek, és óvott a törökökkel szembeni általánosítástól.

Az osztrák intézkedésnek nem csak a kettős állampolgárok, de Ankara sem fog örülni – mondta lapunknak Egeresi Zoltán. A Törökország-szakértő szerint ugyanakkor kapóra is jön Erdoganéknak, hogy Bécs „támadásával” bizonygathatják, hogy a Nyugat „nem kér a törökökből”, ezzel erősíthetik saját populista-nacionalista retorikájukat. Ankara eddig a török diaszpóra beilleszkedését támogatta az európai országokban, úgy vélvén, hogy az állampolgárság birtokában beleszólást nyerhetnek az évtizedek óta otthonukul szolgáló állam politikájába, és törökbarát irányba is befolyásolhatják azt. Ugyanakkor az asszimilációt erősen ellenzik: ahol lehet, ott a török állampolgárság ismételt, eltitkolt felvételével, ahol nem – mint Németországban vagy Ausztriában –, ott afféle „török igazolvánnyal” próbálták az anyaországhoz tartozás tudatát erősíteni – tette hozzá.

A török ellenzéki pártok követelik a vitatott tisztaságú népszavazás érvénytelenítését, de a panaszokat a legfőbb választási tanács elutasította. A halálbüntetés esetleges visszaállítására vonatkozó referendumról pedig az Európa Tanács jó előre kijelentette, hogy az összeegyeztethetetlen a törökök áhított EU-tagságával.