Külföld

Angela Merkel újra kiállt a határnyitás mellett

Felszólította Európa országait a német kancellár, hogy segítsék meg a nagy nyomással küzdő Olaszországot és Görögországot, és szigorúbb biztonsági intézkedéseket javasolt

Kitart két évvel ezelőtti döntése mellett Angela Merkel német kancellár. Mindazonáltal szigorúbb megfigyelést és szervezettebb kitoloncolást sürgetett.

Merkel 20170821
„Továbbra is azt gondolom, hogy a döntésem helyes volt” – mondta Merkel (Fotó: Reuters - Morris Mac Matzen)

Egyebek mellett a bevándorlásról, valamint a biztonsági helyzetről is faggatták Angela Merkel német kancellárt vasárnap éjjel az RTL kereskedelmi televízió műsorában, ahol állampolgárok tehettek fel kérdéseket. Az élő műsorban Merkel nem használt jegyzeteket, sem súgógépet – hívta fel a figyelmet a Deutsche Welle. A szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon negyedszerre is elindul a kancellári posztért, pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor szövetségese, a Keresztényszociális Unió (CSU) a friss felmérések szerint megnyeri majd ugyan a választásokat, ám önállóan, koalíciós partner nélkül nem lesz meg a többsége a Bundestagban.

Tekintettel a németországi, valamint a legutóbbi, barcelonai terrortámadásra fontos kérdés volt, hogy kormánya miként szavatolná az emberek biztonságát. Merkel a szigorúbb megfigyelés mellett azt is felvetette, hogy a kiutasított külföldiek kitoloncolás előtti fogva tartásának idejét meg kellene hosszabbítani. Jelenleg ugyanis csak három hónapig lehet ezeket az embereket bent tartani, ami nem feltétlenül elég például ahhoz, hogy új iratokat állítsanak ki számukra, papírok nélkül pedig nem veszik vissza őket a származási országok. Beszélt arról is, hogy Németországban tízezerre becsülik azok számát, akik szélsőséges nézeteket vallanak, ám közülük csak hat-hétszázat tartanak veszélyesnek. A kancellár szerint egységesíteni kell a rendőrség felszereltségét és eljárásait Németország tizenhat tartományában.

Továbbra is kiállt 2015-ös döntése mellett, amikor Németország megnyitotta a határait a menekültáradat előtt. „Továbbra is azt gondolom, hogy a döntésem helyes volt” – mondta arra a kérdésre, hogy most máshogy tenne-e. A kancellár több szolidaritásra szólított fel Európában, hogy megsegítsék Olaszországot és Görögországot, amelyek nagy nyomással küzdenek. Hozzátette: az elmúlt két évben már sokat tettek annak érdekében, hogy az a helyzet ne ismétlődhessen meg újra, például több technikai újítást is bevezettek, egyebek mellett arcfelismerő kamerákat helyeztek el. Volt, aki azt vetette fel, hogy a menedékkérők dolgozhatnának, amíg elbírálják az ügyüket, mivel vannak, akik évekig várnak a döntésre, és addig az adófizetők pénzéből tartják el őket, pedig szeretnének dolgozni.

Merkel két évvel ezelőtti döntése saját pártszövetségén belül is kemény bírálatokkal találkozott. A jelek szerint azonban a berlininél szigorúbb menekültpolitikát támogató bajor kormányfővel, Horst See­hoferrel is sikerült valamiképp kiegyeznie, a konzervatív politikus ugyanis tegnap az ARD-n azt nyilatkozta: továbbra is szorgalmazza, hogy szabjanak a menekültek befogadásának felső határt, de már nem ragaszkodik a javaslathoz a koalíció feltételeként.


Röviden

Ferenc pápa befogadásra buzdított akár a nemzetbiztonság rovására is. Az egyházfő a migránsok és menekültek világnapjának kapcsán – bár azt csak jövő januárban tartják – adott ki üzenetet, s úgy fogalmazott, az emberi méltóság tiszteletben tartása „arra kötelez, hogy mindig elsőbbséget adjunk az egyén biztonságának a nemzetéhez képest”. Hozzátette, az okmányok nélkül érkezőket is szívesen kell látni.

Négy szíriai menedékkérő verekedett össze Brüsszel központjában. Vasárnapra virradóra az egykori tőzsdepalota, a Bourse épületénél üres palackokkal, majd azok csonkjaival támadtak egymásra. Kettőt közülük súlyos fej- és karsérülésekkel szállítottak kórházba. Az egyik szíriai elmenekült, őt nagy erőkkel keresi a rendőrség. A rendőrség a 18 és 24 év közötti, Belgiumban menekültstátuszért folyamodó bevándorlók közül három ellen emberölés gyanújával indított eljárást.

Bővítenék az arc eltakarásának tiltását Kanadában. Quebec tartomány igazságügyi minisztere módosítást terjesztett be a vonatkozó törvényhez, és a tömegközlekedési eszközökre is kiterjesztené a tiltást, amely alapján nem lehetne az arcot eltakarni a járműveken. A tartomány legnagyobb városa, Montreal polgármestere, aki a multikulturalizmus bajnokának nevezi magát, már kifogásolta a javaslatot, amely szerinte sértené az arcot is takaró muszlim viseletet hordó nőket.