Külföld

Amerikai külügy: Európa veszélyes

Egy FBI-alkalmazott terroristához ment férjhez, két év börtönre ítélték

Figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium az Európába utazók számára, amiben az állandó terrorveszélyre figyelmeztet a kontinensen, miközben a CNN felfedezte, hogy egy volt FBI-alkalmazott feleségül ment egy terroristához, és ezért csak két év börtönre ítélték.

Terrorveszélyre figyelmezteti az Európába utazókat az amerikai külügyminisztérium hétfőn kiadott utazási közleményében. A hivatal elsősorban a nyári szezon tömegrendezvényei kapcsán int óvatosságra, és bár hozzáteszi, hogy az európai kormányok számos óvintézkedéssel harcolnak a terrorizmus ellen, felhívja a figyelmet, hogy a „franciaországi, oroszországi, svédországi és nagy-britanniai terrortámadások azt mutatják, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez hasonló csoportok továbbra is képesek merényletek tervezésére és kivitelezésére”. Hasonló szintű utazási figyelmeztetés van érvényben például Törökország és Niger esetében az amerikai külügyminiszérium szerint pedig csak egy fokkal súlyosabb a helyzet Pakisztánban, mint Európában.

A CNN hírtelevízió egy oknyomozó riportban fedte fel, hogy még 2014-ben egy FBI-alkalmazott, Daniela Greene ahelyett, hogy tovább végezte volna a munkáját, felettesei tudta nélkül Szíriába utazott, értesítette az Iszlám Állam egy terroristáját a megfigyeléséről, majd feleségül ment hozzá. Pár hét után megbánta döntését, és visszatért az Egyesült Államokba, ahol vallomást tett. A botrány amiatt nőtt igazán nagyra, hogy csupán két évre ítélték, és 2016-ban már szabadult. Szakértők szerint az eset zavarba ejtő módon érzékelteti az FBI nemzetbiztonsági hiányosságait, miközben egyik feladata éppen az, hogy leleplezze az Iszlám Állam terrorszervezet Egyesült Államokban élő szimpatizánsait. A történet külön érdekessége, hogy a férfi, akihez az FBI alkalmazottja hozzáment, Denis Cuspert Berlinben született, és korábban Deso Dogg néven ismert németországi rap és hiphop előadó volt. Cuspert 2012-ben hagyta el Németországot, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Az amerikai baloldal mindeközben hétfőn tovább tüntetett Donald Trump ellen: ezrek vonultak utcára az ország több városában, az oregoni Portlandben a rendőrségnek közbe is kellett lépnie, mert a tüntetők füstbombákat hajigáltak, kirakatokat törtek be, gyújtogattak és megtámadták a rendőröket.