Külföld

Amerikai beavatkozás Észak-Irakban

Barack Obama elnök a konzulátus védelme mellett döntött – segítség a vallási kisebbségek elleni népirtás megakadályozására

Az amerikai elnök bejelentésének másnapján vadászbombázók támadták az Iszlám Állam tüzérségi állá­sait Észak-Irakban. London élelemmel, műszaki támogatással segít.

Helyi idő szerint csütörtök késő este jelentette be Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban, hogy engedélyezte a légi csapásokat Irakban az iszlamista szélsőségesek ellen. Amerikai katonák és diplomaták védelmében döntött a beavatkozás mellett, valamint humanitárius segítségnyújtás rendelt el a jazidi vallási kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében. „Éberek akarunk lenni és cselekedni, ha ezek a terroristák bárhol Irakban az alkalmazottainkat vagy létesítményeinket fenyegetik, beleértve az erbili konzulátusunkat és a bagdadi nagykövetségünket” – nyomatékosította Obama.

Tegnap az amerikai légierő két F/A18-as vadászbombázója 500 fontos (mintegy 227 kilogrammos) lézer­irányítású bombákkal csapást mért az Iszlám Állam tüzérségi állásaira az észak-iraki Erbil közelében. A dzsihádisták tüzérsége a kurd erőket, valamint az amerikai támaszpontot is támadta. A kurd autonóm terület székhelyén található amerikai konzulátuson negyven katonai tanácsadó tartózkodik. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a két harci gép a még júniusban a Perzsa-öbölbe vezényelt George H. W. Bush repülőgép-hordozóról szállt fel. A Pentagon a régióban állomásozó F–16-osokat is be akarja vetni, a segélyszállítmányokat pedig a Kuvaitban állomásozó repülőgépekkel juttatja célba. Chuck Hagel tárcavezető szerint az eddig ledobott hetvenkét raklapnyi víz és élelmiszer közül több mint hatvan el is jutott a rászorulókhoz. Brit kollégája, Michael Fallon tegnap bejelentette, hogy élelmet fog ledobni a dzsihadistáik előretörése által fenyegetett iraki lakosságnak, és kész „felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel műszaki támogatást” nyújtani az amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) megtiltotta minden amerikai légitársaságnak az iraki légtér használatát.jazidSegítségre szorul a halálra ítélt jazidi kisebbség (Fotó: Reuters/Stringer)
A keresztények védelmére szólít a KKM


A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el és a leghatározottabban elítéli azt „a szélsőséges ideológián alapuló esztelen erőszakot”, amely az Iszlám Állam iraki katonai előrenyomulásával az általános biztonsági helyzet romlását, valamint a vallási erőszak terjedésével a teljes közel-keleti térség biztonságát, így az iraki keresztény közösségek puszta létét veszélyezteti – írta pénteki közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Magyarország álláspontja, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie a védelmükben – tették hozzá. Úgy fogalmaztak, drámai, hogy a korábban mintegy másfél milliós iraki keresztény közösség lélekszáma az iraki válság 2003-as kirobbanása óta eltelt tíz évben négyszázezerre csökkent, és a jelenlegi helyzet e közösség megmaradását veszélyezteti.