Külföld

Ambiciózus ellenfél

Szigorítana Merkel migránspolitikáján a müncheni Marcus Söder

Változik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetése. A párt frakciója tavaly december 4-i ülésén döntött arról, hogy a következő év első negyedévében az ötvenéves Markus Söder veheti át a tartományi miniszterelnöki tisztséget Horst Seehofer eddigi bajor kormányfőtől. A váltásban szerepe volt annak is, hogy a CSU a múlt szeptemberben tartott német szövetségi parlamenti választásokon harminckilenc százalékos támogatottságával a párt történetének legrosszabb eredményét érte el.

Marcus Söder 20180106
Marcus Söder, a CSU csodafegyvere (Fotó: Reuters - Michaela Rehle)

A bajor CSU-választók körében Markus Söder nagy népszerűségnek örvend. Egy külső szemlélő számára talán nehezen érthető, miért, mivel ritkán mosolyog, első benyomás alapján pedig arrogánsnak tűnhet. A CSU ifjúsági szervezetéhez tizenhat éves korában csatlakozott Södert gyakran illetik az ambiciózus jelzővel, sajtóvélemények szerint pedig professzionális szinten űzi az önmarketinget, és nagy önbizalommal rendelkezik.

A politikus már 2015-ben éles kritikusa volt a német kormány migrációs politikájának. Az év októberében, amikor Angela Merkel kancellár úgy döntött, megnyitja határait a menedékkérők előtt, Söder azt mondta, jelentősen korlátozni kell a migrációt, és beszélni kell arról is, ki kaphat menedékjogot. Később a menekülthullámot okolta a párizsi terrortámadásokért, és közölte, Németországnak el kéne gondolkodnia azon, hogy kerítést építsen az osztrák határszakaszra.

Azt mindenesetre nem lehet mondani, hogy Söder szürke egyéniség. Már csak azért sem, mert Németországban ismert arról is, hogy a bajor farsangokon mindig a leglátványosabb jelmezekben tűnik fel. Öltözött már többek között Gandalfnak A Gyűrűk Urából, és húzott már Shrek-maskarát is. Angela Merkel valószínűleg ezt az oldalát nem fogja megismerni, de egy biztos, Söder színre lépésével menekültügyben még keményebb csaták várnak a német kancellárra.