Külföld

Alternatív Európa

Harald Vilimsky egyetért Orbán Viktorral: nem lehet az emberekkel szemben kormányozni sem Bécsben, sem Budapesten, sem pedig Berlinben vagy Brüsszelben

Az illegális migráció elleni hatékony fellépésről tárgyalt a napokban Rómában Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártjával, az Északi Ligával (Lega Nord) szövetséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) két politikusával, Herbert Kickl belügyminiszterrel és Heinz-Christian Strache alkancellárral. Az új európai együttműködés lehetőségeiről kérdeztük Harald Vilimskyt, az FPÖ főtitkárát és európai parlamenti delegációvezetőjét.

Vilimsky
Az FPÖ főtitkára szerint az euroszkeptikus és hazafias pártok tarolnak majd az EP-választáson (Forrás: Európai Parlament)

– Mit vár a jövő heti euróuniós csúcstól?

– Európa politikailag megosztott kontinens. Egyrészt ott van Merkel és Macron „változatlan ügymenete”, amely a német és francia uralom alatt központosított unió felé vezet. Másrészt pedig ott vannak az alternatív Európa vezetői, az olasz, az osztrák és a magyar kormány. Ők a szubszidiaritás, a határvédelem és népeik biztonsága mellett állnak ki. Nem számítok produktív megoldásokra, amíg Merkel és Macron ráerőlteti akaratát az Európai Tanácsra.

– Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, uniós döntés híján a tagországok kisebb csoportjainak kell összefogniuk. Milyen együttműködési lehetőségeket lát Ausztria, Olaszország, a visegrádi négyek és a Berlinnél szigorúbb migrációs politikát sürgető Bajorország között?

– Ausztriának hagyományosan nagyon jó kapcsolata van a visegrádi országokkal, jól együtt tudnak működni. A „harcolni akarók tengelye”, ahogy az osztrák kancellár fogalmazott, egy alternatív modell a tagországok jobb együttműködésére. Mivel az EU nem képes eljutni a szükséges megoldásokig, a tagállamoknak maguknak kell cselekedniük. Biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködési modell sikeres lesz.

– Orbán Viktor szerint az unió migrációs politikáját alapvetően a következő EP-választás után kell meghatározni, hiszen ezt a parlamentet még a migránsválság előtt szavazták meg, és nem képviseli már az emberek véleményét. Egyetért ezzel?

– Szerintem a következő európai választások sok mindent megváltoztatnak. Nagy esély van rá, hogy az euroszkeptikus és hazafias pártok sokkal több voksot szereznek, mint 2014-ben. Európa politikai térképe változik, és az EU-nak alkalmazkodnia kell ehhez. Egyetértek Orbán úrral, hogy nem lehet az emberekkel szemben kormányozni sem Bécsben, sem Budapesten, sem pedig Berlinben vagy Brüsszelben. Azok a döntések, amelyeket az EU a migránsválságban hozott, valójában az európai polgárok és tagállamok ellenében születtek.

 – Milyen eredményeket hozott eddig az újabb osztrák migrációs politika a korábbiakhoz képest?

– Az illegális migráció elleni csatánk nagyon sikeres. Az előző kormány és annak szociáldemokrata kancellárja mindig hangsúlyozta, hogy ezek lehetetlen intézkedések. Ennek azonban az ellenkezője történt. A belügyminiszterünk, aki az FPÖ politikusa, nagyon jó munkát végez. Egyre több embert szállítanak haza, csökken az illegálisan Ausztriában tartózkodók és a menedékkérők száma, ahogy a bűnözési adatok is javulnak. Fontos, hogy folytassuk ezt a munkát európai partnereink, mint például Matteo Salvini olasz belügyminiszter segítségével.