Külföld

„Alapvető polgárjog a biztonságérzet”

Komolyabb szankciók bevezetését követeli néhány republikánus és demokrata szenátor Moszkva akciók miatti megbüntetésére

Meghallgatták a legfőbb ügyész posztjára jelölt Jeff Sessions alabamai szenátort a szenátus igazságügyi bizottsága előtt. Néhány szenátor keményebb fellépést sürget Oroszországgal szemben, Barack Obama pedig megtartotta leköszönő beszédét.

Jeff Sessions 20170111
Jeff Sessions szerint a legfőbb ügyészé nem politikai poszt (Fotó: Reuters - Kevin Lamarque)

Donald Trump jelöltjei közül elsőként hallgatták meg Jeff Sessions republikánus szenátort, aki a megválasztott elnök kiszemeltje a legfőbb ügyész posztjára. Sessions jelölése sok vitát kavart, többek között az afroamerikai képviselőket tömörítő Fekete Kaukusz is hevesen tiltakozott esetleges kinevezése ellen. Különösen érdekessé teszi Sessions meghallgatását az igazságügyi bizottság előtt, hogy 1986-ban ez a bizottság szavazta le szövetségi bírói kinevezését. Akkor is a rasszizmus és a bevándorlásellenesség kapcsán támadták.

Sessions meghallgatása botránnyal kezdődött, a rasszista Ku-Klux-Klan fehér csuklyájába öltözött tüntetők zavarták meg a bevonulását. A politikus több mint félórás nyitóbeszédében figyelmeztetett, hogy az ország a nyitott határokon beáramló illegális kábítószer-kereskedelem áldozata, az amerikai városokban növekszik az erőszakos bűncselekmények száma, és a rendőrség önbizalma mélyponton van. „Alapvető polgári jog, hogy az ember biztonságban érezhesse magát az otthonában és a közösségben, ahol él” – szögezte le, és változtatásokat ígért e tekintetben. „Az Egyesült Államok legfőbb ügyészének posztja nem politikai megbízatás” – mondta Sessions.

A republikánus politikusok támogatásukról biztosították a jelöltet, aki így szinte bizonyosan a kinevezéséhez szükséges voksnál jóval többet kap majd a szerdai szavazáson a szenátusban, de több demokrata politikus is jelezte már, hogy nem fogja támogatni.

A külügyminiszter-jelölt, Rex Tillerson mai meghallgatása sem lesz nehézségektől mentes: republikánus és demokrata szenátorok egy csoportja még a meghallgatás előtt tervez javaslatot benyújtani Oroszország megbüntetéséről és a szankciók szigorításáról. Tillersont sok támadás éri oroszbarátsága miatt, és az elmúlt napok fejleményei után Donald Trumpon is nagy a nyomás, hogy ne közeledjen ennyire Moszkvához. A megválasztott elnök hétfőn a vejét, Jared Kushnert nevezte meg fehér házi tanácsadó-jelöltjeként a kereskedelem és a Közel-Kelet ügyének területén. Helyi idő szerint kedd este 9 órakor pedig Barack Obama megtartotta leköszönő beszédét Chicago városában, ahol a politikai karrierjét kezdte.


A Kreml készen áll a nyitásra

Több orosz személy is felkerült az úgynevezett Magnyickij-listára: többek között az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) elnöke, Alekszandr Basztrikin és a Litvinyenko-gyilkosság két főgyanúsítottja. A Magnyickij-törvény az Egyesült Államokba való beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtja a szankciós listára felvett személyeket. A Reuters hírügynökség megítélése szerint a Magnyickij-lista bővítése egybeesik Barack Obama távozó amerikai elnök kormányának azon intézkedéseivel, amelyek Oroszországot hivatottak büntetni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy mélyponton van az amerikai–orosz viszony, de Moszkva készen áll a nyitásra, és nem szabja feltételül a szankciók eltörlését. Peszkov szerint Obama második elnöksége sajnálatos ellenségeskedést hozott, ami sem Moszkva, sem Washington érdekeit nem szolgálja.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom