Külföld

Aggódik az unió külügyi tanácsa

Nem született közös döntés fegyverszállításról az iraki kurdoknak

Az Európai Unió külügyminiszterei tegnapi rendkívüli tanácskozásukon az ukrán határ menti minden ellenséges tevékenység azonnali beszüntetésére szólították fel Oroszországot.

A tárcavezetők Brüsszelben leszögezték, hogy minden egyoldalú orosz katonai akciót a nemzetközi jog súlyos megsértésének tekintenek. Közleményük szerint a tagállamok „egyre nagyobb aggodalommal” figyelik a kelet-ukrajnai eseményeket, de kiemelték, hogy még a humanitárius helyzet romlása sem ad jogalapot egy orosz beavatkozásra.

A tanácskozáson részt vett Nav­racsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter is, aki a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában úgy nyilatkozott: az Eurostat adatai alapján a három balti állam és Lengyelország után hazánk az ötödik az orosz embargó veszteseinek sorában. Mint mondta, összefogásra van szükség a kárenyhítési alap növelése érdekében, ebben pedig az eddigi nyilatkozatok alapján potenciális szövetséges lehet Horvátország, Szlovákia és Görögország is, amelyeket szintén érzékeny veszteségek értek. Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter kommentálta Orbán Viktornak az Oroszország elleni szankciókra vonatkozó kijelentését, és szerinte „jobb lábon lőni magunkat, mint hagyni, hogy főbe lőjenek bennünket”.

Az ülés témája volt Ukrajna mellett az iraki és a gázai helyzet, valamint az Ebola-járvány is. Franciaország már korábban jelezte, hogy fegyvereket szállít Irakba, és a soron kívüli ülést kérő Laurent Fabius külügyminiszter uniós erőfeszítéseket sürgetett. Federica Mogherini olasz külügyér, a tanácskozás másik kezdeményezője is a kurdok támogatásának szükségességét hangsúlyozta, ahogy a német Frank-Walter Steinmeier is. Berlin a humanitárius segélyezés mellett halált nem okozó katonai felszereléssel támogatja a dzsihádista Iszlám Állam ellen harcoló iraki kurdokat. A tanács végül engedélyezte és üdvözölte, hogy egyes tagállamai fegyverszállításokkal támogatják a kurdokat, de más tagállamok ellenkezése miatt nem született döntés az uniós szintű fellépésről. Az unió a gázai konfliktussal kapcsolatban felajánlotta, hogy újraéleszti a határellenőrzést segítő missziót a Gázai övezet és Egyiptom között.Moszkvai figyelmeztetés hazánknak
Az orosz külügyminisztérium pénteken a Hídfő.Net internetes portál értesülését kommentálva kijelentette, hogy „a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest vállalt”. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett kommentár szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) valamilyen „felhatalmazott ügynökségen” keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Moszkvában úgy vélik, hogy az Ukrajnába irányuló „fegyverszállítmányok” sértik az Európai Unió  „közös álláspontját”, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el. A HM tegnap közleményben közölte, hogy a honvédség használatra már nem alkalmas T-72-es páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállít át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába.