Külföld

Áder: A visegrádiak hatvanötmilliós piacot alkotnak együttesen

Andrej Kiska közös „startup képviseletet” javasol

Prioritásként kezelik a V4-es országok a kutatásfejlesztést, New Yorkban a magyar és a szlovák kormányfő is a regionális összefogás jelentőségét hangsúlyozta.

A visegrádi országok ismertségének amerikai piacon való növelése érdekében százötven fős szakmai közönség előtt tartottak pódiumbeszélgetést a Google New York-i székházában szerdán. A Közép-európai digitális fórumon Áder János magyar, és Andrej Kiska szlovák államfő mellett részt vett Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter és Ilona Antoniszyn-Klik lengyel gazdasági miniszterhelyettes is. „A négy visegrádi ország külön-külön kicsi, de együttesen 65 milliós piacot képvisel, amellyel az Egyesült Államoknak érdemes kapcsolatokat kiépítenie” – hangsúlyozta Áder János. Mint mondta, Magyarországon ma csaknem harmincezer kutató dolgozik, és az informatikai szektor százötvenezer embert foglalkoztat. Az államfő szerint az autóipar szempontjait szem előtt tartó győri képzés is példa arra, hogy hazánkban olyan felsőoktatási rendszer alakul, amely figyelembe veszi a gyártási technológia csúcsát képviselő cégek igé­nyeit, ezzel biztatva őket arra, hogy hazánkba települjenek.

Áder kiemelte, hogy a kutatási, fejlesztési és informatikai ráfordítások 2000 és 2012 között Magyarországon 350 százalékkal nőttek, ráadásul hazánk a következő hétéves uniós költségvetési periódusban kétszer annyit fordíthat kutatásfejlesztésre, mint korábban. Beszámolt arról is, hogy nemsokára létrejön a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is.

Soros V4-elnökként tartott beszédében Andrej Kiska rámutatott, hogy a visegrádiak együtt a világ 15. legnagyobb gazdaságát alkotják, és az unión belül a harmadik legnagyobb exportkapacitással rendelkeznek. A szlovák államfő felvetette, hogy a V4-csoport a korlátozott források hatékonyabb felhasználása érdekében a Szilícium-völgyben Visegrádi Ház néven egységes „startup képviseletet” hozhatna létre. A rendezvény alkalmából cégalapítók tartottak prezentációt négy, a globális siker útján a V4-országokból elindult vállalkozásról, Somlai-Fischer Ádám pedig a Prezit mutatta be, s ismertetőt tartott termékeiről a magyar Maven7 és a Gravity is.