Külföld

A schengeni övezetet meg kell védeni

A közel-keleti keresztények üldözésére is felhívta a figyelmet a Fidelitas

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete elmúlt öt évének legnagyobb érdeklődést kiváltó eseményét tartották Budapesten. A házigazda a Fidelitas és az IKSZ volt. A Fidelitas két saját kezdeményezést is benyújtott.

A hónap elején Budapesten tanácskozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP, amely Európa legnagyobb jobbközép irányultságú ifjúsági ernyőszervezete. A YEPP-nek harmincnyolc országban van tagszervezete, ezek másfél millió fiatalt képviselnek. Az ifjúságpolitikai témájú tanácsülés házigazdája a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezete, a Fidelitas és az IKSZ volt. A Fidelitas Kelet-Közép-Európa legnagyobb taglétszámmal rendelkező ifjúsági szervezete, amelynek befolyását jelzi, hogy nyolc szavazatuk van a YEPP kongresszusán, ahol a legtöbb tag csak három-négy szavazattal bír, egyedül a németeknek van tizenkettő. Faragó Csaba személyében a YEPP-nek magyar elnökségi tagja is van.

„Utoljára 2012-ben tartottak Budapesten tanácsülést, a résztvevők létszámát és a sajtómegkereséseket tekintve a mostani rendezvény volt az elmúlt öt év legnagyobb érdeklődést kiváltó YEPP-es eseménye” – nyilatkozott lapunknak Böröcz László, a Fidelitas elnöke. Mint mondta, a budapesti ülés volt az idei év első tematikus kampányindító eseménye a szervezetben, s fő témája ezúttal a fia­tal munkavállalók mobilitása volt. „Álláspontunk szerint le kell bontani az unión belüli adminisztratív akadályokat, a schengeni övezetet meg kell védeni és kiterjeszteni. Ahogyan az uniós alapeszmék egyik fő pillérét, a szabad munkavállaláshoz való jogot pedig biztosítani – mondta Böröcz, hozzátéve: – a valódi versenyhez és jóléthez valódi mobilitás kell.”

Az elnök beszámolt arról is, hogy a Fidelitas két saját kezdeményezésű határozatot is benyújtott a tanácsülésen. Az egyik a közel-keleti keresztények védelmére hívja fel a figyelmet, emlékeztetve, hogy az Irakban és Szíriában élő keresztények száma az üldöztetés miatt milliós nagyságrenddel csökken. Böröcz hangsúlyozta: katonai és gazdasági eszközökkel is biztosítani kell a térség stabilitását, meg kell teremteni a lehetőséget, hogy az immár genocídiummal sújtott vallási kisebbségek visszatérhessenek szülőföldjükre és vallásszabadságban élhessenek. A Fidelitas másik beadványa az európai méhészet védelmében született, az ifjúsági szervezetek arra szólították fel a Néppártot, az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy utasítsák el a vegyi anyagokkal dúsított, ezáltal nagy mennyiségben hamisított mézet, ne engedjék be az EU-ba az európai szabványoknak nem megfelelő minőségű „folyékony aranyat”.