Külföld

A líbiai vizeken lehet az új védvonal

Fedett központok helyett a sátrakat választják a menekültek Szerbiában

Egy az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács elé terjesztett javaslatból kiderült, hogy a soros uniós elnökséget betöltő Málta a líbiai felségvizeken akarja létrehozni Európa védvonalát.

Tavaly rekordot döntött a Földközi-tengeren át az Európai Unióba érkező menedékkérők száma, nagy részük Líbiából indult. Diplomaták szerint a Sophia nevű művelet, amelyet 2015-ben indítottak, sok emberélet megmentéséhez hozzájárult, ám szívó hatást is kifejtett, mert a nemzetközi vizeken megmentett embereket Olaszországba vitték. A máltai javaslat „védvonala” líbiai vizeken jönne létre, elsősorban líbiai erőkből, erős uniós támogatással, és az általuk feltartóztatott migránsokat visszavinnék Líbiába. A javaslat a Földközi-tenger térségében tevékenykedő civil szervezetek tevékenységét is megvizsgálná, mert felmerült a gyanú, hogy egyesek arra bátorítják a migránsokat, hogy induljanak útnak. Februárban Máltán találkoznak az EU állam- illetve kormányfői, ahol az egyik legfontosabb téma a migráció lesz.

Szerbiában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint jelenleg 7300 menekült tartózkodik, nagy részük a tizenhét hivatalos migrációs központban. Amióta Európa bezárta a határait, sokan rekedtek a balkáni országban, és a szerb kormányon nagy a nyomás. Bár fiatal férfiak sátraznak a belgrádi vasútállomás mellett is, Ivan Miskovic, a Szerb Menekültügyi Főbiztosság munkatársa elmondta, hogy nem félnek attól, hogy egy „új Calais” alakulna ki. A nagy hideg megviseli a migránsokat, sok közöttük a beteg, emiatt előző héten az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet öt orvosi sátrat állított fel a belgrádi vasútállomás környékén. Stephane Moissang, az MSF szerbiai vezetője elmondta, hogy a fő cél a legveszélyeztetettebbek védelme, különös tekintettel a gyerekekre. Miskovic szerint az MSF kezdeményezése nem segít meggyőzni a menekülteket, hogy a hivatalos központokban töltsék a telet: nagyjából ezren még a mínusz tíz fokban is inkább a sátrakban maradnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom