Külföld

A hírszerzők komor jövőképet vázolnak fel

Amerikai jelentés: több konfliktus

A globális gazdasági növekedés lassulásával, a második világháború utáni világrend erodálódásával és a nacionalizmus terjedésével a következő években várhatóan nőni fog az országokon belüli és a nemzetközi konfliktusok száma és súlya, és a hidegháború vége óta nem tapasztalt mértékben fognak visszaszorulni a demokratikus értékek – állítja hétfőn kiadott jelentésében az amerikai hírszerző szolgálatokat összefogó Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC).

A technológiai fejlődés, az Egyesült Államok vezető szerepének csökkenése, az orosz és a kínai befolyás növekedése „komor és nehéz jövőt sejtet” – olvasható a jelentésben. A Nyugatot jellemző liberális modellel kapcsolatban a hírszerzés megállapítja, hogy szerte a világon fenyeget a populizmus, legyen az jobb- vagy baloldali. A jelentés szerint az emberek követelni fogják vezetőiktől a biztonságot és a megszokott anyagi gyarapodást, de a jövedelmek különbségének növekedése és átlaguk stagnálása, a kölcsönös bizalmatlanság és a most még nem látható kihívások fékezni fogják a kormányok teljesítményét.

A hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump több megoldatlan, súlyos ügyet fog örökölni Barack Obamától. Például a szíriai háborút és a terrorizmus problémáját. A NIC szerint Trumpnak nehéz és költséges vállalkozás lesz megvalósítania olyan ígéreteit, mint hogyan javítja a viszonyt Moszkvával, egyensúlyba hozza a kereskedelmi mérleget Kínával, visszatelepíttet sok állást az Egyesült Államokba és legyőzi a terrorizmust.

Ezzel párhuzamosan Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi biztosa Facebook-oldalán kijelentette, hogy az amerikai politika és a nyugati típusú demokrácia erőltetése a Közel-Keleten a terrorizmus nagymértékű erősödéséhez vezetett. Az orosz politikus John Brennan CIA-igazgató CNN-interjújára reagált, amelyben Dolgov szerint a távozó hírszerzési vezető beismeri, hogy hiba volt az arab tavasz támogatása és a közel-keleti rendszerek nyugati mintára formálásának erőszakos kísérlete.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom