Külföld

„A hazatérésben kellene segíteni az embereket”

Béchara Boutros al-Rai maronita pátriárka szerint a magyar kormány a többi nyugat-európai országnál előbb ismerte fel, hogyan támogassa a közel-keleti keresztény közösségeket

A többi nyugati országgal szemben a magyar kormány felismerte, hogy mindenekelőtt a menekültek hazatérését kell segíteni – erről beszélt lapunknak Béchara Boutros al-Rai bíboros, Antióchia és egész Közel-Kelet maronita pátriárkája. A libanoni bíboros a nemzeti ünnep alkalmából látogatott hazánkba.

Béchara Boutros al-Rai 20180823
Béchara Boutros al-Rai: Hosszú távon a menekültek hazatérése jelent megoldást (Fotó: Ficsor Márton)

–  Megfelelő mértékben és megfelelő módon segíti a közel-keleti keresztény közösségeket és a régióból menekülőket a Nyugat?

–  Különbséget kell tennünk a magyar kormány, illetve a többi nyugati ország által nyújtott segítség között. A magyar kormány segít az emberek otthonainak újjáépítésé­ben Szíriában, templomok újjáépítésében Libanonban, és arra irányuló erőfeszítéseket tesz Irakban is, hogy az emberek a lakóhelyükön tudjanak maradni. Ezt más nyugati ország nem teszi. Támogatjuk a magyar kormány törekvését, hogy segítse hazatérni az embereket. Hálásak vagyunk a nyugati országoknak is, amiért befogadják a menekülteket és igyekeznek segíteni őket a mindennapi életükben. De hosszú távon nem ez szolgálja a keleti közösségek érdekeit. Hiszen ez ugyanazt teszi majd velünk, mint eddig a háború: akkor az otthonainkat rombolták le, ez viszont a történelmünket, kultúránkat tünteti el a régióból.

–  Mit kellene máshogy tennie a többi nyugati országnak?

–  A nyugati országok – kivéve a magyar kormányt – valójában nem segítenek minket, mivel nem tesznek különbséget a politikai kérdések és az emberek hazatérésének támogatása között. Nem arra bátorítják az embereket, hogy hazatérjenek Szíriába vagy Irakba. Pedig ez a különbségtétel nagyon fontos lenne, ez a legfőbb kérésünk. Nagyon fontos, hogy a menekültek minél előbb visszatérjenek a hazájukba, hosszú távon ez szolgálja a békét.

–  Milyen konkrét segítséget várnak a jövőben a magyar kormánytól?

–  Az elmúlt két napban találkoztam Áder János köztársasági elnökkel, Kövér László házelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is. Azt kértem tőlük, hogy a magyar kormány emelje fel a hangját a nemzetközi fórumokon és az Európai Unióban azért, hogy tegyenek meg mindent a szíriai háború befejezéséért. A prioritás az, hogy az emberek visszatérhessenek a szülőföldjükre, lakóhelyükre, aztán foglalkozzanak majd a politikai rendezéssel. Számítunk a magyar kormányra, hogy támogatja a törekvéseinket. Nem azt kérjük, hogy a magyar kormány vegye le a Kelet gondjainak keresztjét. Már most rengeteget segít a kormány anyagilag és számos más módon is. A többi európai országnak is többet kellene tennie, mert ha bátorították a háborút, akkor most bátorítsák és segítsék a béke megteremtését is.