Külföld

A határvédelem jogát hangsúlyozza a G7-csúcs zárónyilatkozata

A párizsi klímaegyezmény kérdésében nem született megegyezés

 A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport taorminai csúcstalálkozójának szombati zárónyilatkozata, amelyből kiderül, hogy a párizsi klímaegyezmény kérdésében megállapodás nélkül zárult a csúcs. 

g7 tanácskozásA G7-tanácskozás résztvevői a találkozó szombati napján a szicíliai Taorminában. Fotó: ReutersPaolo Gentiloni a G7-csúcs záróülését megnyitva kijelentette, a helyszínként választott Szicília bizonyítja, mennyire közel van az afrikai kontinens és milyen fontos az együttműködés az ottani országokkal. Gentiloni hangsúlyozta, hogy Afrika lesz a főszereplője a G20-ak Hamburgban, július 7-8-án következő találkozójának is, amely az olasz miniszterelnök szerint mintegy a G7-csúcs folytatása lesz.

A G7-tanácskozás szombati napján felszólalt az Afrikai Unió soros elnöke, Ricardo Mangue Obama Nfubea guineai miniszterelnök, majd Antonio Guterres ENSZ-főtitkár tart ottbeszédet.

Gentiloni: Eredményes volt az egyeztetés

A csúcstalálkozó eredményes volt, igazi vita zajlott - mondta sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök. A házigazda olasz politikus mindazonáltal a pénteken elfogadott terrorizmusellenes nyilatkozatot nevezte a csúcs legjelentősebb eredményének. Hozzátette, ezen kívül "kisebb eredmények" születtek. Ezek között azt a G7-es programot említette, amely fiatal afrikai vállalkozók képzését célozza.

Gentiloni elismerte, hogy a csúcson nem született megállapodás a párizsi klímaegyezményről: "hatan egyetértettünk, az USA még nem foglalt állást". Az olasz kormányfő azt mondta, "halvány fogalma" sincsen, az amerikai fél mennyi idő alatt hozza meg döntését". Kijelentette, "minden lehetséges eszközzel" igyekeztek hatni az amerikai félre, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás problémája nem kizárólag bolygónk jövőjéről szól, hanem rendkívüli gazdasági lehetőségeket is kínál. Paolo Gentiloni megjegyezte, hogy az éghajlatváltozás és a migráció kapcsolatban áll egymással.

A kijelentette, a Szicíliában rendezett találkozónak feladata volt, hogy a "humanitárius befogadásra" emlékeztessen, de ezen a csúcson nem zajlott "különösebb vita a migrációról". Hozzátette, hogy Afrika azonban központi témaként szerepelt. Olasz sajtóértesülések szerint a római kormány külön migrációs dokumentumot akart a zárónyilatkozathoz csatolni, erre azonban nem került sor.

Újságírói kérdésre válaszolva Paolo Gentiloni azt mondta, Donald Trumpot "párbeszédre nyitott, kíváncsi, tanulni kész, érdekes" embernek találta, akit elsősorban a csúcs Afrikáról tartott panelmegbeszélése érdekelte.

Merkel: Igen nehezen zajlott a klímaegyezményt érintő vita

Angela Merkel német kancellár korábban elhangzott közlése szerint "nagyon nem kielégítően" zajlott a párizsi klímaegyezmény alkalmazását érintő vita a világ hét iparilag legfejlettebb országának szicíliai csúcstalálkozóján. 

A G7-csúcs eredményeit összefoglalva Angela Merkel megjegyezte, hogy Washington teljesen elszigetelődött ebben a vitában, elutasítva azt, hogy elkötelezze magát a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett. "A klíma kérdéséről folytatott vita egésze nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően" - mondta Merkel az újságíróknak. "Semmi tanújele annak, hogy az Egyesült Államok vajon részese marad-e a párizsi megállapodásnak, vagy sem" - jegyezte meg.

A német kancellár hozzátette, hogy bár a kereskedelemről szóló vita szintén nagyon nehéz volt, ebben a kérdésben Donald Trump amerikai elnök beleegyezett a G7-csúcs zárónyilatkozatának olyan megszövegezésébe, amely a protekcionizmus elleni harcot ígér és elkötelezi magát egy szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rend mellett.

Észak-Koreát, a szíriai konfliktust és az ukrajnai helyzetet is érinti a zárónyilatkozat

A G7-csúcs hatoldalas, 39 pontos zárónyilatkozata sürgős, minden érintett fél bevonásával zajló párbeszédet szorgalmaz Líbiával, valamint az Iszlám Állam uralta szíriai városok felszabadítása ügyében. A nyilatkozat Oroszország és Irán nyomásgyakorlását szorgalmazza a szíriai válság megoldása érdekében. Egyúttal újabb "korlátozásokat" helyez kilátásba Oroszországgal szemben arra az esetre, ha továbbra is megsérti a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről szóló minszki megállapodásokat. A dokumentum felszólítja Észak-Koreát, hagyjon fel nukleáris fenyegetésével.

A menekülteket hazájuk közelében kell támogatni

A G7-ek lefektették, hogy a migráció globális jelensége olyan, "hosszú távú válságmegoldást" igényel, amelyben különbséget kell tenni menekültek és migránsok között. A nyilatkozat kimondja, hogy a menekülteket hazájuk közelében kell támogatni, hogy oda biztonságban visszatérhessenek. A záródokumentum a migránsok jogainak tiszteletben tartását szorgalmazza, ezzel együtt elismeri az államok "szuverén jogát határaik ellenőrzésében".

Macron: Csökkenthetők a nézetkülönbségek az Egyesült Államokkal

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján kijelentette, néhány héttel ezelőtt még mindenki azt hitte, az USA végleg nemet mond a párizsi klímaegyezményre, de a mostani G7-csúcs után úgy érzi, a "nézetkülönbségeket még csökkenteni lehet". Hozzátette, hogy hétfőn Vlagyimir Putyin párizsi látogatásán kiemelt téma lesz a szíriai helyzet.

Trump a jövő héten dönti el, támogatja-e a párizsi megállapodást

Nem sokkal Merkel sajtótájékoztatóját követően Trump elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hozza meg döntését arról, hogy kormánya támogatja-e a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó párizsi megállapodást. "A jövő héten hozom meg végleges döntésemet a párizsi megállapodásról!" - írta bejegyzésében Trump, aki a szombat reggeli tanácskozásra félórás késéssel érkezett meg, későbbre tervezett sajtótájékoztatóját pedig lemondta.

Összecsaptak a rendőrökkel a globalizációellenes tüntetők

Délután a taorminai csúcstalálkozó helyszínétől délre, Giardini-Naxos település tengerpartján, "NO G7" jelszóval kezdődött a hetek politikája elleni tüntetés, amelyen egy-kétezer ember vett részt a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedései közepette.

A megmozdulás később a globalizációellenes tiltakozók egy része és a rendőrség közötti összetűzésbe torkollott. Húsz-harminc, kommunista zászlókat lengető maszkos tüntető ugyanis hírügynökségi jelentések szerint szidalmazni kezdte a sorfalat álló rendfenntartókat, majd nekirontott a rendőröknek, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A rend egy negyed órán belül helyre állt.