Külföld

A főtitkár a védelmi kiadások növelését sürgeti

Az orosz külügyi tárca szerint az unió feloldotta a fegyverexport tilalmát Ukrajnával szemben

A NATO főtitkára egyre nyomatékosabban figyelmezteti a védelmi költségek növelésére a tagállami vezetőket, Moszkva pedig azzal vádolja az uniót, hogy kettős mércét alkalmaz, mert feloldotta a fegyverexportot Ukrajnával szemben. A kelet-ukrajnai Luhanszk nagy részén eközben a harcok miatt továbbra sincs áram.

AndersFogh-Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

Vészjelzést jelent az orosz agresszió a NATO számára, azért új védelmi terveket kell kidolgozni – fogalmazott a francia Midi Libre napilapnak Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára. Rasmussen ezalatt elsősorban a hadgyakorlatok fokozását és a védelmi kiadások növelését értette, amiért egyébként már az amerikai elnökkel közösen korábban is többször nyomást gyakorolt az európai vezetőkre, akik egyre kevesebbet költenének erre. Mint mondta, a NATO-tagálla­mok húsz százalékkal csökkentették, Moszkva pedig ötven százalékkal növelte védelmi kiadásait, ezt a tendenciát meg kell fordítani. Hozzátette, gyümölcsöző kapcsolatokat kellene kialakítani a Nyugat és Oroszország között, ám Moszkva ellenségnek tekinti a NATO-t. Az interjú lényegében válasz arra a levélre, amelyet a napokban David Cameron brit kormányfő küldött a NATO-tagországok vezetőinek arról, hogy újra kellene gondolni a kapcsolataikat Oroszországgal.

A moszkvai külügy szombaton bírálta, hogy tudomásuk szerint az Euró­pai Unió „csendben” feloldotta az Ukrajna katonai technológiákkal és hadi eszközökkel való ellátására korábban kivetett tilalmát. Az unió még februárban a Majdanon folyó tüntetésekkel kapcsolatban tiltotta be a „belső elnyomásra, tüntetések leverésére, tömegoszlatásra bevethető” eszközök eladását Ukrajnának – igaz, akkor még Viktor Janukovics volt az elnök. Az orosz külügyi tárca szerint mindez kettős mércéről tanúskodik. Kelet-Ukrajnában eközben nem szűnnek a harcok, Luhanszkban éppen emiatt eddig csak részlegesen sikerült helyreállítani az áramellátást, 49 ezer háztartásban továbbra sincs áram, több mint ötezerben nincs vezetékes víz, négyezren pedig gázszolgáltatás nélkül maradtak. Sajtójelentések szerint a maláj utasszállító gép katasztrófájában meghalt további áldozatok maradványai megérkeztek Harkivba, ahol egy gyártelepen alakítottak ki a holttestek fogadására és vizsgálatára alkalmas helyiséget. A maradványok azonosításán jelenleg ukrán és holland szakemberek dolgoznak.