Külföld

A bevándorlás mindent megváltoztat

Václav Klaus: Gratulálok Orbán Viktornak, hogy viszi a Dublin IV. menekültügyi rendelet elleni harc zászlaját

A volt cseh elnök szerint a kvótarendszerrel a multikulturalizmusbanhívő baloldal le fogja rombolni az európai nemzetállamokat

Az uniós elit multikulturalista politikájával le akarja rombolni Európát, fel akarja számolni a nemzetállamokat – figyelmeztet Václav Klaus. A volt cseh államfő kétnapos látogatásra érkezett hazánkba, hogy bemutassa a Századvég Alapítvány gondozásában megjelent új könyvét. Lapunknak a cseh és a német kormányalakítás kilátásait is értékelte.Václav Klaus 20180223 Václav Klaus szerint fontos a visegrádiak szerepe Európa védelmében (Fotó: Varga Imre)

– Könyve, a Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez bemutatóján beszélt arról, hogy az európai mainstream média, befolyásos politikai és civil körök normális, pozitív folyamatként próbálják beállítani a tömeges migrációt. Miért akarják ezt az álláspontot lenyomni az európaiak torkán?

– Számos faktor befolyásolja a jelenlegi migrációs válságot, de a legfontosabb a multikulturalista, baloldali ideológia. Az európai vezetők ezt fogadták el új vallásukként, úgy hiszik, hogy minél nagyobb a diverzitás, annál sikeresebb egy ország. Szerintem ez teljesen téves elképzelés. Minden országnak szüksége van valamiféle egységre, homogenitásra, hogy működni tudjon. Ez az új vallás le fogja rombolni Európát, a nemzetállamokat, mint Magyarország, Csehország vagy éppen Németország. Szerintem az európai politikai elit éppen ezt akarja elérni. A jelenlegi migrációs válság összefügg az integrációs folyamat logikájával. Ennek célja Európa uniformizálása, egyesítése, a nemzetállamok felszámolása. A tömeges bevándorlás segíti őket ennek a célnak az elérésében.

– Valós veszélynek tartja, hogy a nyugat-európai országokban kialakuló párhuzamos társadalmak dominánssá válnak az adott országokban?

– Nem hiszem, hogy dominánssá válnának holnap vagy holnapután, de van egy tendencia. Azok az emberek nem azért jöttek Európába, hogy elfogadják az európai életmódot, a kultúránkat, a szokásainkat, hagyományainkat. Azért jöttek, hogy lassan, de biztosan létrehozzák a saját rendszereiket. Szóval igen, tartok tőle, hogy ez a valóság. A tragédia nem az, hogy ők erre törekednek, hanem az, hogy vannak európaiak, akik ennek örülnek. Tartok tőle, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron közéjük tartozik.

– Merkel éppen most jelentette be, hogy abban bízik, júniusra életbe lép az új uniós menekültügyi rendszer, beleértve a kvó- tarendszert.

– Egészen elképesztő! Egy évek óta húzódó migrációs válságban Merkel egyre csak ismétli a mantráját. Ez azt mutatja, hogy meg sem hallgatja az ellenérveket. Az úgynevezett Dublin IV. rendelet, ha elfogadják, számomra az utolsó csepp ahhoz, hogy Csehország döntsön az EU-ból való kilépése, a Czexit mellett. A Dublin IV. rendelet központi téma Magyarországon és Csehországban is, Nyugaton azonban alábecsülik. Egy nappal azután, hogy a prágai parlament állást foglalt a rendelettel szemben, az Innsbrucki Egyetemen tartottam előadást. Kétszázötven értelmiségi, professzor, hallgató közül mindössze hárman tudták, mi az a Dublin IV. rendelet.

– A magyar kormány valóban sokat beszél mostanában az új uniós menekültügyi tervezet, azaz a Dublin IV. rendelet, valamint a formálódó ENSZ menekültügyi paktumok veszélyeiről. Indokoltnak látja az aggodalmukat?

– A tömeges migráció korunk legfontosabb kérdése. Nemcsak egy a sok probléma közül, hanem a probléma maga. Számos ügy aggasztja Európát az észak-koreai fenyegetéstől kezdve a gazdasági gondokig, de nem mérhetők a fő problémához. A tömeges migráció alapjaikban változtatja meg a társadalmakat, amelyekben élünk. Gratulálok Orbán Viktornak, hogy viszi a Dublin IV. rendelet elleni harc zászlaját. Erősen ellenzem az ENSZ-paktumokat is, ugyanakkor azt gondolom, nagyon kis esélyünk van arra, hogy befolyásoljuk azokat. Persze az Európai Uniót sem könnyű befolyásolni, de ott mégiscsak huszonnyolc ország van, nem pedig százkilencvenhárom. A mi hangunk, a magyaroké vagy a cseheké ott nagyon gyenge. Nem hiszem, hogy lehetne fordítani az ENSZ, az ottani kozmopolita, globalista politikusok gondolkodásán.

– Hogyan látja a cseh kormányalakítás kilátásait?

– Nehéz megjósolni, de előbb-utóbb lesz kormányunk. Németországban szeptemberben, egy hónappal a cseh választások előtt szavaztak, és még mindig nincs kormány, Csehországban pedig azért van, ha a parlament nem is hagyta még jóvá. Szóval ez nem annyira egyedi eset Európában. A probléma gyökere, hogy a két fő cseh párt, a szociáldemokraták és egykori pártom, a Polgári Demokrata Párt rengeteget vesztett a támogatottságából. Ennek a két pártnak együtt mintegy nyolcvanszázalékos támogatottsága volt a 2006-os választásokon, 2010-ben ötven százalék, 2013-ban harminckilenc, majd legutóbb mindössze huszonnyolc százalék. Az új pártok és mozgalmak nagy gondot okoznak a kormányalakítás szempontjából. Akárhogy is, a szociáldemokraták új vezetése várhatóan arra fogja biztatni a pártot, hogy alakítson kormányt Andrej Babissal.

– A kvótával kapcsolatos elutasító álláspontjához tartani fogja magát a kormány, az összetételétől függetlenül?

– Erre egy szóban tudok válaszolni: remélem.

– Az új német kormány mennyire lehet majd elfogadott a német választópolgárok körében? Végül is a nagykoalíció egyik tagja, az SPD történelmi mélypontra jutott a választásokon, és a jobbközép szövetség is meggyengült.

– Először is szerintem hiba a német helyzetet ennyire személyekhez kötni. Martin Schulz, aki az ősellenségem, valamint Angela Merkel szerintem nem áll annyira távol a német gondolkodástól. Ők nem formálói a német társadalomnak, hanem inkább a termékei. Ne számítsunk arra, hogy Merkel vagy Schulz nélkül lényegesen megváltozna a helyzet. Másrészt viszont látunk azért valamiféle mozgást a német társadalomban. Miután évtizedekig nem fogalmaztak meg komoly kritikát a kormányukkal szemben, a németek kezdik bírálni őket. Változik a hangulat. Szerintem ez nemcsak mennyiségi, hanem minőségi fordulat is. Nagy kérdés, mit tesz a Keresztényszociális Unió Bajorországban, ők elbillenthetik a hatalmi egyensúlyt Németországban.


Közös álláspont a magyar kormánnyal

Egyetértés volt az Európát sújtó migrációs válság természetét és kezelési lehetőségeit illetően Orbán Viktor miniszterelnök és Václav Klaus, Csehország korábbi államfőjének megbeszélésén csütörtök délelőtt az Országházban – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. Václav Klaus abból az alkalomból érkezett Budapestre, hogy szerdán bemutatták Jirí Weigllel közösen írt könyvét. A Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez című kötet a Századvég Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven. A megbeszélésen áttekintették az európai politika napirendjén lévő legfontosabb ügyeket, és megállapították: a 2015 óta zajló tömeges népvándorlás aláaknázza az Európában kifejlődött társadalmi és kulturális struktúrákat. Václav Klaus megismételte: racionálisan gondolkodó európaiak milliói és ő maga is támogatja Magyarország és Orbán Viktor bátor kiállását a migrációs válság ügyében.