Külföld

A Gázai övezetben tovább nő az éhínség kockázata

A térség mezőgazdasági területeinek kevesebb mint öt százaléka maradt megművelhető

A palesztinok lakta Gázai övezet mezőgazdasági területeinek kevesebb mint öt százaléka maradt megművelhető az ott folyó fegyveres műveletek következtében, ami tovább rontja az élelmiszer-termelési kapacitást és súlyosbítja az éhínség kockázatát a térségben – áll egy hétfőn közzétett ENSZ-felmérésben.

A Gázai övezetben tovább nő az éhínség kockázata
Izrael május 19-én bejelentette, hogy átveszi az irányítást Gáza egésze felett
Fotó: AFP/Bashar Taleb

Az övezetben a teljes szántóterület több mint 80 százaléka (15 ezerből több mint 12 ezer hektárnyi) megrongálódott, és még további részeket is izraeli korlátozások sújtanak, így a teljes területnek mindössze 4,6 százaléka maradt megművelésre alkalmas – áll az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleményében, amelyben az ENSZ Műholdközpontja (UNOSAT) által kiadott műholdas felvételek alapján készített értékelést ismertették.

Ebben válságosnak nevezték a Rafahnál és az északi kormányzóságokban kialakult állapotokat, ahol szinte alig maradt megművelésre alkalmas szántóföld. Az üvegházak közel háromnegyede megsérült, és a kutak több mint 80 százaléka használhatatlanná vált – szerepel a felmérésben.

„A jelen mértékű pusztítás nem csupán az infrastruktúra szempontjából jelent veszteséget, hanem a Gázai övezet mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszerének az összeomlását jelenti” – közölte Beth Bechdol, a FAO főigazgató-helyettese. A helyi élelmiszer-előállítás leállt, az újjáépítéshez hatalmas beruházásokra és tartós elkötelezettségre lesz szükség – tette hozzá.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti fegyveres konfliktus kirobbanása előtt a helyi gazdák számos növényt, egyebek között citrusféléket, datolyát és olajfákat termesztettek a sűrűn lakott Gázai övezetben. A FAO jelentése szerint ugyanott jelenleg félmillió embert fenyeget éhínség.

Kapcsolódó írásaink